Açıklama üstüne açıklama yaptı

Haberin Devamı

Açıklama üstüne açıklama yaptı

16 KASIM AÇIKLAMASI

Firavun aleyhinizdeyse Karun aleyhinizdeyse

GÜLEN’İN AÇIKLAMASI:
MÜMİN sarsılabilir ama devrilmez. Meseleye öyle bakmak lazım... Bir balyoz gibi tepene inen musibetler karşısında dişini sıkmak... Sabır çok önemli... Firavun aleyhinizde ise, Karun aleyhinizde ise isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir. Ara sıra yağmur yağar rahmet olur, bazen de yağmur damlaları bir araya gelir ceviz gibi dolu halinde iner... Yere inince o da rahmettir. Dolu düştüğü zaman paniğe kapılma.AÇIKLAMANIN TEFSİRİ:
Kendisine bağlı olan insanları sabra çağıran Gülen, çok tartışılan bu açıklamasında İslam literatüründe kötülüklerin ve zulümlerin simgelerinden olan Firavun’dan ve Karun’dan söz ediyor ve taraftarlarına “Firavun ve Karun aleyhindeyse hiç korkma” mesajı veriyor. Bu açıklamada yer alan “Firavun” ve “Karun” nitelemeleri, hükümet cephesinde doğrudan Başbakan Erdoğan’a yönelik ağır suçlama olarak algılandı ve büyük tepki çekti.

Haberin Devamı

18 KASIM AÇIKLAMASI

Namazdaki kardeşimiz bize namazda tekme atıyor

GÜLEN’İN AÇIKLAMASI:
Fırtınalar hiçbir zaman dinmemiştir. Kan seylâpları (kan seli) hiçbir zaman durmamıştır. İnsanların köpüren nefretleri ve kinleri hiçbir zaman dinmek bilmemiştir. Bazen bir tirandan gelebilir, bazen bir firavundan gelebilir, bazen bir nemruttan gelebilir, bazen bir Sezar’dan gelebilir. Bazen de yanınızda sizinle beraber namaz kılan birisinden gelebilir. Aynı namazı kıldığınız halde namazın içerisinde bir tekme yiyebilirsiniz. Bütün bunlar karşısında duygu ve düşünce açısından sarsılmamak için Allah’ın ipine sımsıkı sarılmak lazım.

AÇIKLAMANIN TEFSİRİ:
Gülen bu açıklamasında bir “düzeltme” yapıyor. Firavun ve Karun’la Başbakan Erdoğan’ı kastetmediğini üstü kapalı olarak belirtiyor. Fakat eleştiriden de geri durmuyor. Hükümettekiler için “Aynı namazı kıldığımız kişiler” göndermesinde bulunuyor, ardından da ekliyor: “Aynı namazı kıldığımız kişilerden, namazda tekme yiyoruz.”

Haberin Devamı

20 KASIM AÇIKLAMASIAçıklama üstüne açıklama yaptı

Köşk’e mesaj: Dershaneleri alın yeter ki kapatmayın

GÜLEN’İN AÇIKLAMASI:
Bu müesseseler milletin eseri... Yeter ki millete hizmet etsin ama kapanmasın, heder olmasın. Allah’ın lütfettiği bu kurumları kim yönetirse yönetsin ama millete hizmet etmeye devam etsin. Allah biliyor ki ‘Biz idare edelim’ hırsımız yok. Muradımız hizmetlerin garaza kurban edilmemesidir.

AÇIKLAMANIN TEFSİRİ:
Hükümet cephesi, Fethullah Gülen’i “Sen 28 Şubat döneminde okulların anahtarlarını dönemin askerlerine vermeyi teklif etmemiş miydin” diye suçlayınca... Gülen’den bu açıklama geldi. Gülen, Köşk’e verdiği mesajda “Alın dershaneleri ama kapatmayın” diyerek 28 Şubat’ta yaptığının bir benzerini, bu hükümet döneminde de yapmış oldu.

Haberin Devamı

27 KASIM AÇIKLAMASI

Şamar üstüne şamar yiyen asıl biziz

GÜLEN’İN AÇIKLAMASI:
Ben yediğim tokatları biliyorum. Şimdiye kadar hiç kimseye yapmadığımız şeyleri yaptık. Allah tarafından tokat yiyorum, Allah affetsin. Zira kıymetinin üstünde, o ölçüde liyakati olmayan insanlara değer affetmek, hakikati altüst etmektir. Kader, ‘Öyle değil bu mesele, alın siz ağzınızın payını’ dedi ve bize tokat üstüne tokat indirdi. Şamarı bir başkası değil, biz yiyoruz.

AÇIKLAMANIN TEFSİRİ:
Gülen’in süreç boyunca yaptığı en sert açıklama bu... Gülen, bir yandan Başbakan Erdoğan’ın “Bize şamar atmaya çalışıyorlar” açıklamasına, “Asıl şamarı sen bana atıyorsun” diye cevap veriyor, bir yandan da Erdoğan’a “Liyakatin olmadığı halde sana aşırı destek verdik” demeye getiriyor.

Haberin Devamı

30 KASIM AÇIKLAMASI

Kolum kanadım kırıldı, dilime de kilit vuruldu

GÜLEN’İN AÇIKLAMASI:

2004’te bir dayatma olmuş. Eğer o gün alınan kararların bir sonucu olarak bugün bu meselenin üzerine gelme durumu olmasaydı... Maşeri vicdanda böyle algılanma olmasaydı... Hüsn-ü zannımın gereği şuydu: Bu mesele konjonktüreldir. Ama mevzuyu teyit eder mahiyette beyanların verilmesiyle bana diyecek bir şey kalmıyor. Şimdi denen, edilen şeylerle şahsen benim kolum kanadım kırıldığı gibi, dilime de bir kilit vuruldu.

AÇIKLAMANIN TEFSİRİ:
Taraf gazetesinin manşetinde yayınlanan “MGK 2004 Belgesi” üzerine Gülen’in açıklaması çok net... Gülen’in hükümete söylediği şu: “Eğer siz bugün dershaneleri kapatmaya kalkışmasaydınız, ben bu belgeyi zerre kadar umursamazdım. Ama siz bugün dershaneleri kapatarak o belgeye uygun davranmış oluyorsunuz. 2004’te MGK’da alınan kararı uyguluyorsunuz.”

Haberin Devamı

GAZETELERDE YAYINLANAN İLANIN ANLAMI

Açıklama üstüne açıklama yaptı

İslami cemaatlerden ‘The Cemaat’e tavır

-İMZASI OLANLAR: İçlerinde Ensar Vakfı, Hak-İş, MÜSİAD, ASKON, ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Birliği gibi “muhafazakar camia”nın önde gelen sivil toplum kuruluşları var... Nur Vakfı, Barla Platformu gibi Nurcu yapılar var... İsmaliağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, Sami Efendi Vakfı gibi tarikat vakıfları var... Verenel Derneği gibi, İHH gibi, Deniz Feneri gibi yardım kuruluşları var... Yani imzacılar arasında neredeyse yok, yok...
-İLANIN MESAJI: İlanda Cemat’e deniliyor ki: “Size katılmıyoruz, sizin gibi düşünmüyoruz... MGK belgeleri, fişleme haberleri falan... Bütün bunları bırakın bir tarafa... Bu hükümet, 28 Şubat’ı geriletmiş, Müslümanlara rahat bir nefes aldırmıştır... Hükümetin hakkını teslim edin”.
-KARŞI İLAN: Aslında Cemaat’in de hatırı sayılır miktarda sivil toplum örgütü var... Onlar da bir araya gelip bir ilan yayınlayabilirler... Ancak ben böyle bir girişimde bulunacaklarına pek ihtimal vermiyorum. Ne de olsa “geçici ateşkes” sağlanmış durumda.

Yazarın Tüm Yazıları