Acıbiberden ev yapsam, oturur musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Acıbiberden ev yapsam, oturur musunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 11:54

Gastronomi dünyasının süper starlarından İngiliz şef Tom Wolfe, ‘Food Art’ festivali için İstanbul’daydı. Jennifer Lopez, Madonna ve Johnny Depp’in de aşçısı olan Wolfe, yiyeceklerden yaptığı odalarla da meşhur. Türk yemekleri ise yeni inşaat malzemesi.

Haberin Devamı

Her şeyden önce neden böyle bir iş yapıyorsunuz?

Başka bir şey yapamıyorum çünkü! Yemek yapmayı oldum olası severim. Çocukken, dedemin atölyesine gittiğimde de bir şeyler inşa ederdim. Şimdi ikisini birleştiriyorum. İlk yaptığım işlerden birisi X-Men filminin prömiyeri içindi. Tepsileri X şeklinde yapıp yemekleri öyle sunmuştum. Sadece şef değil ürün tasarımcısıyım aynı zamanda. Benim yaptığım işi yaptırmak için markaların birkaç kişiye gitmeleri gerekiyordu: Ürün için birine, yemek için başka birine, tasarım için başkasına. Ben hepsini yapabiliyorum.

Peki, en çok yankı uyandıran işlerinizden biri kremadan ev yapmaktı. Bu fikir nereden çıktı?

Çocukluğumdan beri boya-badanayı hep severdim. Küçükken bir ‘Cupcake house’ enstalasyonum vardı. Oradan aklıma gelen bir şeydi: İnsanlar bu evin içine girecekler, bu bir deneyim olacak. Duvarları koklayacak tadına bakacaklar, duygusal tecrübe yaşayacaklar.

Haberin Devamı

Bu bir performans sanatı mı?

Kesinlikle. Yaptığım işin bazı bölümleri performans sanatı. Bazen beni görmüyorsunuz sahne arkasında oluyorum. Orada da işimi yapıyorum, ürünü hazırlıyorum.

Peki yenilebilir sanat olur mu?

Olur tabii. Yaptığımız çikolata enstalasyonları, farklı tabaklar var. Yemek yapmak kesinlikle bir sanat. Canlı caz gibi. Emprovizasyon var. Yaşamanız lazım.

TABAK TABAK AVANGARD

Bu kadar sanatla iç içe olunca ilham kaynağınız, etkilendiğiniz sanatçılar olmalı. Kimler onlar?

Moda konusunda ilham perim, zamanında Alexander McQueen’in de kıyafetlerini tasarlarken ilham aldığı Felix Elisabetta. Maison Martin Margiela modaevine de ilham veren bir model, stilist. 4 yıldır beraber çalışıyoruz. Onun dışında mimariyi çok severim. 1920’lerin ‘Rus Avangardı’ beni çok etkiler. O çağ çok önemli benim için. Ressamlar Vassili Kandinski, Kazimir Maleviç’ten ilham alırım. Amerikalı ressamlar Jean-Michael Basquiat ve Jackson Pollock’ı da eklemeliyim.

BAKLA ENSTALASYONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM

Sunumunuza Türk yemeklerini dahil edebilir miyiz? Bizim görece yağlı olan yemeklerimizden bir örnek var mı bu şekilde değerlendirebileceğiniz?

Ben dünyanın çoğu yerinde bu işi yaptım ve bu iş bütün mutfaklarla uyumlu. Rusya’da, Ukrayna’da, Çin’de yaptım bunu. Hepsi için mümkündü. Türkiye’de de çok iyi zanaatkârlar var. Bu iş Türk yemekleriyle olur. Baklava mesela harika bir malzeme. Büyük bir baklava enstalasyonu üzerinde çalışıyorum!

Haberin Devamı

Sunum için bu kadar uğraşan birisi olarak yemekte görsellik mi yoksa lezzet için mi araştırmaya daha çok vakit ayırıyorsunuz?

Çok yılımı şef olarak geçirdim. Öyle çalıştım. Son 5 yıldır ikisini harmanlıyorum. Tadı güzel olmayan bir şeyi sunmuyorum insanlara. Bazen çok lezzetli ve az tasarımlı bir şey sunarsın, bazen çok güzel görünen ama daha az lezzetli bir şey sunarsın. Önemli olan, insanların beğenisini kazanmak. Duyularla oynamayı seviyorum. Koku hafızamız çok güçlüdür. Nasıl ki çok sevdiğimiz bir şarkıyı yıllar sonra duyunca o ana tekrar döner, kız arkadaşımızı, erkek arkadaşımızı hatırlarız, koku hafızası da böyle bir şey. Bunu hedefliyorum.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞINIZ İTALYANLARDAN İYİ

- Harika balınız ve zeytinyağınız var. İkisinden birini katacağım bir enstalasyon yapacağım ve bu sanırım zeytinyağı olacak. İtalyanlardan daha iyi zeytinyağınız var.


- En sevdiğim öğün kahvaltı… Bütün gün yiyebilirim. Başka bir şeye de ihtiyaç duymam. Muhteşem. Geldiğimden beri aralıksız şekilde yemek yiyorum. ‘Türk misafirperverliği’ diyorum. İrlanda’da da günde 7 öğün yemek yersin. Burası oraya benziyor.


- İstanbul’da yeni ve eski kültür bir arada. Moda, tasarım, güzel kadın her şey var. Mimari olağanüstü. Sultanahmet, Ayasofya, Kempinski Hotel, beğendiğim yerler oldu. Boğaz mükemmel.


- Akşamımı burada geçiriyorum düşünsenize. Tamam güzel olabilir ama Londra bu kadar güzel değil.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!