Acı suda erimez

Bazı insanlar vardır, sofraya oturur oturmaz, yemeğin ne olduğuna bakmadan acı biber isterler.

Haberin Devamı

Sizin dilinizin ucuna bile değdirdiğinizde pişmanlıkla kıvrandığınız küçük acı biberleri bir lokmada yutuverirler.
Peki acı biberi bu kadar acı yapan nedir?
Aslında biberde bulunan kapsaisin adlı maddedir ağzımızı yakan. Biberi dilimizin ucuna sürdüğümüzde ağzımızda bulunan ve sıcağa duyarlı olan reseptörler uyarılmış olur. Beyne de sıcağa maruz kalma sinyali gider böylece.
Acı yedikten sonra sıcak basmasının ve terlemenin açıklaması da işte budur.
Acı yedikten sonra su bardağına sarılırız çoğumuz. Ancak hemen her seferinde sudan umduğumuzu bulamaz ve başka çareler ararız.
Bunun nedeni de kapsaisinin suda çözülme özelliğinin olmamasıdır.
Bu madde yağda çözünebildiğinden acı yedikten sonra ayran gibi yağ içeren içecekler içmekte fayda vardır yani.
Önümüzdeki birkaç gün internet üzerinden erişebileceğiniz şahane dergi Açık Bilim’de Çağrı Yalgın imzalı makaleye daha yakından bakalım ve acı hakkında bilmediklerimizi öğrenelim diyorum, ne dersiniz?

Haberin Devamı

ETİMEKLİ KARAMELLİ TATLI

Etimekleri en az 35 santim boyundaki dikdörtgen bir borcama yan yana dizin. Kalan etimekleri kırarak kaptaki boşlukları da doldurun.
Toz şekeri küçük dar bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, karıştırmadan pişirmeye başlayın. Şeker önce eriyecek, sonra sulanacak, en sonunda da kahverengi olacaktır. Bu aşamaları dikkatle izleyip şeker kahverengiye dönüştüğü sırada suyu eklemeniz gerekiyor.
Suyu aktarırken yüzünüzü tencereden uzak tutun, çünkü karışım çok fokurdayacaktır. Ocağı kısıp karıştırarak şekeri eritmeye çalışın. Şeker önce topak topak olacak, daha sonra eriyecektir.
Ocaktan aldığınız kahverengi suyu, henüz sıcak haldeyken etimeklerin üzerine gezdirin.
Kremayı hazırlamak için un, nişasta ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarın. Sütü azar azar ilave ederken bir taraftan da tel çırpıcıyla karıştırmaya başlayın.
Sütün tamamını ekleyince tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp etimeklerin üzerine, her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde yayın.
Tatlıyı buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün kremşanti ve sütü bir kapta katılaşıncaya kadar çırpıp tatlının üzerine kaşık ya da spatula yardımıyla sürün.
Üzerini bol miktarda hindistanceviziyle süsleyip dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 1 paket etimek
* 2 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı su
Kreması için;
* 1 litre süt
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday)
 1 paket vanilya
Ayrıca;
* 1 poşet toz kremşanti (75 gr)
* 1 su bardağı soğuk süt
* 2 su bardağı hindistancevizi tozu

Yazarın Tüm Yazıları