Acele edin, yarışmayı kaçırmayın

Türkiye’nin en büyük et entegre tesislerinden biri Lezita. Üretimden paketlemeye kadar her aşamayı son teknolojiyle yapıyorlar ve bütün bu safhalar el değmeden gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Lezita Et Entegre Tesisi, taze piliç eti, şinitzel ve but ızgara gibi spesiyal ürünler, kadınbudu köfte ve döner gibi pratik ve dondurulmuş ürünlerle yumurta üretimi yapıyor. Lezita ıngiliz Perakendeciler Birliği tarafından kurulmuş olan British Retail Contortium’un Gıda Güvenliği Belgesi’ni (BRC) de alarak başarısını taçlandırmış bir firma. Bu belgeyi almak çok ama çok önemli. Çünkü belge, firmanın ürettiği ürünlerin “güvenli” olduğunun bir ispatı.

Tavuk eti ve yan ürünlerinde bu kadar uzmanlaşmış olan Lezita, bu günlerde bambaşka bir telaş içinde. Sizlere daha önce de duyurduğum bir Tavuklu Yemekler Yarışması bu. Firma “Türkiye’nin En Güzel Tavuklu Yemekleri” kitabını yapmayı amaçlıyor ve bu kitapta yayınlanacak tarifleri belirlemek için de bir yarışma düzenliyor.

Yarışmaya katılmak çok kolay. Hiçbir ön koşul aranmıyor. Yalnızca “Benim de tavuklu bir tarifim var ve bunu insanlarla paylaşmak istiyorum” demeniz yeterli. Sonrası kolay. Tarifinizi ya isim soyad ve bir fotoğrafla birlikte www.lezita.com.tr internet adresindeki yarışmayla ilgili bölüme ya da Lezita Kemalpaşa mah. 412. sok. No: 4 Pınarbaşı/ızmir adresine göndereceksiniz.

Gönderdiğiniz bütün tarifler internet sayfasında isminizle yayınlanacak. Tarifler siteye girenler tarafından oylanacak ve böylece ilk 100’e giren tavuklu yemekler belirlenecek. Daha sonra benim de aralarında bulunduğum jüri üyeleri devreye girecek. Biz de yemek kitabında yer alacak olan 30 tarifi belirlemeye çalışacağız.

Finale kalan 10 yarışmacıysa Lezita’nın davetlisi olarak 16 Mayıs’ta ızmir’de yapılacak final gecesine katılmaya hak kazanacak. O gece tarifler uygulanacak ve jüri üyeleri yemekleri tadarak ilk üçü belirleyecek. ılk üçe giren tarifler ise sahiplerinin isim ve soyadlarıyla bu köşede yayınlanacak.

Yarışmaya katılan herkesin sürpriz armağanlar kazanacağını söylemeyi ihmal etmeyelim. şimdi yemek çeşidi sınırlaması olmayan bu yarışmaya katılıp tariflerinizi paylaşmanın ve belki de dereceye girmenin tam zamanı.
Haydi bakalım yarışmaya!

Haberin Devamı

Armutlu kuzu eti

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 500 gr kuşbaşı kuzu eti
· 4 adet orta boy kuru soğan
· 6 adet küçük boy sert armut
(ya da 3 adet iri doğranmış sert armut)
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı bal
· 2 yemek kaşığı nar ekşisi
· 2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Kuşbaşı kuzu etlerini bir tencereye aktarıp, üzerine 6 su bardağı ılık su ekleyerek 30 dakika kadar haşlayın. Diğer taraftan, yağı geniş bir tencereye koyup erittikten sonra üzerine ince halkalar halinde doğradığınız soğanı aktarın. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak soğanlar sararıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurduktan sonra balı ve tuzu ilave edin. Armutların da kabuklarını soyup dörde bölün. Kullanacağınız armutlar küçük boysa, çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok. Armutları rengi kahverengiye dönen, yani karamelize olan soğanların üzerine aktarın. Karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Haşladığınız etleri de suyuyla birlikte ilave edin. Narekşisini de kattıktan sonra kısık ateşte 30 dakika kadar pişirip ocaktan alın. ısterseniz ince kıyılmış taze naneyle süsleyip pilavın yanında servise sunabilirsiniz.
Not: ısterseniz armut yerine kuşbaşı dilimlenmiş ayva da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Osmanlı usulü lor peynirli lokma tatlısı

Hamuru için;
· 1,5 su bardağı un
· 1 poşet 1 kg’lık toz maya ya da 42 gr’lık yaş mayanın ¼’ü
· ½ su bardağı zeytinyağı
· 1 su bardağı su
· 2 çay kaşığı toz tarçın
· 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 1 su bardağı lor peyniri
Şerbeti için;
· 3 su bardağı tozşeker
· 3 su bardağı su


YAPILIŞI: Bu tatlı için kabartma tozu gibi küçük paketlerde satılan ve hamura çok çabuk karışabilen “instant” maya kullanmanızı tavsiye ederim. Ya da 42 gramlık yaş mayanın dörtte birini kullanın.

Unu derin bir kaba aktarın. Üzerine toz mayayı serpiştirin. (Yaş maya kullanacaksanız, elinizle ufalayarak unun üzerine serpiştirebilirsiniz.) Üzerine zeytinyağını ekleyip bir taraftan tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da suyu ilave ederek malzemeleri iyice çırpın. Tarçını serpiştirip tekrar karıştırdıktan sonra yumurtayı kırın ve hiç karıştırmadan oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. 30 dakika sonunda iyice kabarıp akıcı boza kıvamına gelen hamurun üzerine lor peynirini ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. 2 su bardağı sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Hamurdan tatlı kaşığı ile aldığınız parçaları kızgın yağda, tencereyi sallayarak üzerleri iyice sararıncaya kadar kızartın. Kızaran hamurları el kevgiri yardımıyla tencereden alıp üzerine kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına yerleştirin. Tatlı kaşığını her seferinde yağa batırarak hamurdan parça koparmak daha kolay olacaktır. şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Sıcak haldeki lokmaları soğumuş olan şerbete aktarıp 2-3 dakika bekledikten sonra çıkarın. Ilık ya da soğuk halde servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları