Aç mısın, sinirli mi?

Güncelleme Tarihi:

Aç mısın, sinirli mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Strese bağlı oburluk; öfke, endişe, depresyon ya da sıkıntı gibi negatif duygular karşısında kişinin çareyi öncelikle yemeklerde araması durumuna verilen ad. Yani insanın başedemediği duygulara yiyecekler aracılığıyla kısa devre yaptırması.

Uzmanlar stres-oburların kendilerini gerçekten sıkan şeyle yüzleşmek yerine kafalarını buzdolabına gömmeyi tercih ettiklerini söylüyor. Sıkıntıyı unutmak için yemek yemek bilinçsiz ve gereksiz eylem aslında. Psikoloji bu tip yemek yemenin bir ‘‘transfer’’ mekanizması olduğunu söylüyor. Bu tip oburluk daha çok duygularını bastıran, kendini kontrol altında tutmaya çalışan kişilerde görülüyor. Gereken tepkiyi zamanında vermemek, sinirin içinde kalması insana başka türlü zarar veriyor. Sinirinizi belki karşınızdakinden almıyorsunuz ama kendinizden fazlasıyla çıkarıyorsunuz. Çünkü en yakında zarar verebilecek ‘‘siz’’ varsınız.

Naturel Dergisi'nin ekim sayısındaki ‘‘Açlıktan mı kıvranıyorsunuz, sinirden mi?’’ başlıklı yazıda strese bağlı oburluk yani bütün bu yukarıda yazılanlar anlatılıyor. Ayrıca öfke, endişe, mutluluk gibi ‘‘şişmanlatan’’ duygulara ve nasıl şişmanlattıklarına da yer verilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!