AB'ye 'elektronik kapıdan' girilecek

Güncelleme Tarihi:

ABye elektronik kapıdan girilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 01:10

ÖZELLİKLE Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarından sonra dış sınırların kontrolünü güçlendirmeyi öncelikli hedeflerden biri olarak belirleyen Avrupa Birliği Komisyonu, büyük ölçüde elektronik uygulamalara dayanacak yeni bir “Giriş-Çıkış Sistemi” uygulamasının devreye sokulmasını istiyor.

Haberin Devamı

AB’nin dış sınırlarında insan faktörünü en alt seviyede tutarak, “pasaporta damga” uygulamasına son verme ve giriş-çıkış yapanları otomatik olarak denetleme amaçlı yaklaşımla terör ve yasadışı göçle mücadeleye katkı sağlanması da hedefleniyor. Şu ana kadar sınır idaresiyle ilgili üç sistemi devreye sokan AB’nin dördüncü sistemi de üçüncü ülke vatandaşları odaklı olacak. Sistem gerek vize zorunluluğu bulunan gerekse vize muafiyetinden yararlanan üçüncü ülke vatandaşları hakkında veri toplayıp bunu mevcut sistemlere oranla daha entegre bir şekilde değerlendirip kullanacak.

Tam olarak devreye girmesi 2020’yi bulacak uygulamanın öne çıkan unsurları arasında şunlar yer alıyor:

- Pasaporta damga vurma uygulamasına son verilecek. Sınırlardan geçişler “e-kapılar” aracılığıyla yapılacak. Yabancı yolcular, ülkeye giriş ya da çıkışta elektronik kontrol merkezlerinde kendi pasaport kontrollerini yapabilecekler. Sorunlu yolcular için ya da gerekli görmesi halinde sınır görevlileri devreye girecek.

- Geçişler elektronik ve veri tarama odaklı olacağından izin verilen süreden fazla kalma durumları, giriş yasakları ya da yolcunun “sakıncalı” olma durumu anında tespit edilebilecek.

- Sistem biyometrik veri olarak dört parmak izi ve yüz fotoğrafını kullanılacak. Yolcuyla ilgili 26 veri depolanacak. Veriler beş yıl boyunca saklanacak.

AB Komisyonu’nun “Akıllı Sınırlar Paketi”, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerden oluşan AB Konseyi’nin onayına sunulacak. İki kurumun onayının 2016 sonundan önce alınması hedefleniyor.

BAKMADAN GEÇME!