ABD’nin ‘YPG’ açıklaması ne anlama geliyor?

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin ‘YPG’ açıklaması ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 16:42

ABD Ordusu’ndan Albay Steve Warren, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'ye "silah ve mühimmat vermeyeceklerini" açıkladı. Ordu sözcüsü Warren, ABD'nin 12 Ekim'de Haseke'deki Suriye Demokratik Güçleri için indirdiği 50 tonluk mühimmat yardımı gibi silah desteklerinin süreceğini söylemesi, kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Haberin Devamı

ABD’nin ‘YPG’ açıklaması ne anlama geliyor
Zira, ABD'nin bu bölgeye indirdiği 50 tonluk mühimmatın, Suriye Demokratik Güçleri'ni kontrolünde tutan YPG'nin eline geçtiğine dair açıklama ve haberler, Ankara ile Washington arasında krize neden olmuştu.

Her ne kadar ABD, mühimmatın Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki Arap gruplara gittiğini savunsa da, hem PYD lideri Salih Müslim hem de bölgedeki Amerikan destekli Arap muhalifler silahların YPG tarafından alındığını iddia etmişti.

ABD'nin terör örgütü IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'de yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Albay Steve Warren, bugünkü basın toplantısında, 12 Ekim'de gönderilen mühimmatın Suriyeli Arap Koalisyonu'na gittiği yönündeki açıklamasını yineledi.

Warren, "Suriyeli Arap Koalisyonu'na ulaşan 50 tonluk mühimmat sayesinde" Suriye Demokratik Güçleri'nin Haseke yakınlarındaki El Havle kentinde IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi.

"ARAP" VURGUSU

Warren açıklamasında, El Havle'nin Arap nüfus ağırlıklı bir bölge olduğunu ve Suriyeli Arap Koalisyonu'nun da Suriye Demokratik Güçleri'nin "Arap unsuru" olduğunu vurgulayarak; üstü kapalı bir şekilde, bir kez daha mühimmatın YPG'nin eline geçmediğini imâ etti.

Haberin Devamı

Üstelik ABD'li sözcü, Suriyeli Arap Koalisyonu'nun IŞİD'e karşı elde ettiği son kazanımların, söz konusu mühimmatın doğru kişilerin eline geçtiğinin ispatı olduğunu savundu.

TÜRKİYE: TAKİP EDECEĞİZ

Warren'ın açıklamaların ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Ankara'daki basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'e, Warren'ın YPG ile ilgili açıklamaları soruldu.

ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmayacağını açıklaması üzerine yorumda bulunan Bilgiç, "ABD'li yetkililerin açıklamalarını memnuniyetle not ettik. Bunun sahada nasıl uygulanacağını kararlılıkla yakından takip edeceğiz" dedi.

Cengiz ÖZBEK

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!