ABD'nin yeni Savunma Bakanı Rumsfeld

Güncelleme Tarihi:

ABDnin yeni Savunma Bakanı Rumsfeld
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de herkesin uzun zamandır merakla beklediği yeni Savunma Bakanı kim olacak sorusunun cevabı nihayet belli oldu. Dünya'nın en büyük gücüne hükmedecek kişi Donald Rumsfeld. ABD başkanlığına seçilen George Bush, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in başına getirilmesi beklenen ABD'nin eski savunma bakanlarından Donald Rumsfeld'i Savunma Bakanı olarak atadı.

Bush kabinesinin en çok merak edilen pozisyonuna getirilen Rumsfeld ile birlikte, Başkan Yardımcısı seçilen Dick Cheney, Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Condoleeza Rice ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na atanan eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell ile birlikte güçlü bir ekip kurulmuş oldu.

Ancak siyasi gözlemciler, Bush'un bu güçlü karakterlerden oluşan ekibinde, anlaşmazlıkların çok muhtemel olduğuna dikkati çekiyorlar. Powell ve Cheney'nin arasında zaten eskiye dayalı anlaşmazlıklar bulunduğu biliniyor. Bu çerçevede Bush'un, kabinesinde Savunma Bakanlığı teklif ettiği isimler, bu iki güçlü savunma adamının gölgesinde kalacağı endişesiyle bu görevi reddetmişlerdi.

Haberin Devamı

Bush'un birinci tercihinin, eski Senatör Dan Coats olduğu biliniyordu. Ancak Coats, zaten savunma konularında belli bir çizgisi olan Bush yönetiminin, kendisinden sadece Kongre'deki bağlantılarını kullanmasını istediği için ve bakanlık görevinde politika üretemeyerek''gölge bakan'' olarak kalabileceği için bu öneriyi reddetmişti.

Diğer tercihlerden eski Savunma Bakanlığı yetkilisi Paul Wolfowitzve Richard Armitage konusunda ise Powell ve Cheney'nin anlaşmazlığı yüzünden Bush'un başka bir isme yönelmek zorunda kaldığı ve Rumsfeld'i seçtiği belirtiliyor. Baba Bush döneminde Savunma Bakanlığı yapan Cheney'nin, yine bu dönemde bakanlığında çalışan Paul Wolfowitz üzerinde ısrar ettiği, ancak Powell'ın bu tercihe karşı çıktığı söyleniyor. Powell'ın özellikle, Wolfowitz'in yönetici yeteneklerinden şüphe duyduğu yorumları yapılıyor.

Zaten Bush da Rumsfeld'in atamasını açıklarken, güçlü ekibinde zaman zaman anlaşmazlıklar olabileceğini kabul etti, ''Ama anlaşmazlıkların olduğu noktada ben devreye gireceğim. Sorun çıkacağını sanmıyorum'' dedi.

Haberin Devamı

Atamasının Senato tarafından da onaylanması gereken 68 yaşındaki Rumsfeld, baba Bush döneminde de Başkan'ın güvenlik danışmanı olarak görev yapmıştı.

RUMSFELD'İN KARİYERİ

Rumsfeld, politik kariyerine 1962'de, 30 yaşındayken, Illinois eyaletinden milletvekili seçilerek başladı. 1969'da Nixon yönetiminde Ekonomik Fırsatlar Ofisi Direktörlüğü yaptı ve 1971'de Başkan'ın danışmanı ve aynı zamanda Ekonomik İstikrar Programı'nın direktörü oldu.

1973 yılında ABD'nin NATO büyükelçisi olarak Brüksel'e giden Rumsfeld, 1975 yılında Gerald Ford'un başkanlığı sırasında ABD'nin 13'üncü Savunma Bakanı oldu ve Amerikan tarihindeki en genç Savunma Bakanı olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Rumsfeld, 1977 ile 1985 yılları arasında bir ilaç firmasında, 1990-1993 yılları arasında dijital televizyon teknolojisi geliştiren bir başka şirkette görev yaptı.

ABD'nin eski Başkanı Ronald Reagan döneminde Dışişleri Bakanlığı danışmanlığı ve Başkan'ın silah kontrol programı danışmanlığı yapan Rumsfeld, baba George Bush'un başkanlığı döneminde, Bush'un güvenlik danışmanı oldu. Rumsfeld, 1998 ile 1999 yıllarında Amerikan Balistik Füze Tehdit Komisyonu başkanlığı yaptı.

Son olarak Amerikan Ticaret Açığı Değerlendirme Komisyonu üyesi, Amerikan Ulusal Güvenlik Uzay Yönetimi Değerlendirme Komisyonu Başkanıve Kongre'deki Ulusal Güvenlik Danışma Grubu'nun lideri olan Chicago doğumlu Rumsfeld, Princeton Üniversitesi'ni bitirdi. Amerikan donanmasında hizmet veren Rumsfeld, karısı Joyce ile üç çocuk ve beş torun sahibi bulunuyor.

DİĞER ATAMALAR

Haberin Devamı

Şu sırada Washington'da bulunan George Bush'un diğer atamalarını da Ocak ayının ilk haftasında tamamlaması bekleniyor. Bush, 20 Ocak'ta yemin ederek Beyaz Saray'ı devralacak.

Bush'un seçim kampanyası sözcülerinden Ari Fleicher de Beyaz Saraysözcülüğüne atandığını açıkladı. Beyaz Saray politika direktörlüğüne ise Joshua Bolten getirildi.

Sağlık Bakanlığı için Wisconsin Valisi Tommy Thompson'ın adı geçerken, kısa süre içinde Eğitim Bakanı'nın da açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!