ABD’nin terör listesinde PKK var, YPG yok

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin terör listesinde PKK var, YPG yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2016 01:09

ABD, “Ülkeler Terörizm” raporunda PKK’yı yine terör örgütü saydı ama Ankara’nın PKK bağlantısı nedeniyle terörist kabul ettiği YPG’yi listeye almadı.

Haberin Devamı

Washington Yönetimi, geleneksel olarak her sene güncellediği “Ülkeler Terörizm” raporunun 2015 versiyonunda, dünyadaki terör eylemlerinin 2012’den beri ilk kez azaldığına dikkat çekti. Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede ise terör eylemlerinin arttığına işaret edildi, IŞİD ve El Nusra’nın faaliyetleri öncelikli kabul edildi. Raporda, 1997’den beri Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın yabancı terör örgütü listesinde yer alan PKK yine Amerikalıların terör örgütleri listesinde kalmaya devam etti. Terör listesinde TAK, DHKP-C, MLKP de var. Türk ve Amerikan hükümetleri arasında gerginlik yaratan PYD’nin silahlı kanadı YPG konusunda da bir değişiklik olmadı. ABD, Ankara’nın PKK bağlantısı nedeniyle terör örgütü kabul ettiği Suriye’deki YPG’yi terör listesine bu yıl da almadı.

Haberin Devamı

TERÖR FİNANSMANI SORUŞTURMASI AÇILMADI

IŞİD, bu sene de raporun en öne çıkan kısmı oldu. Örgütün Irak ve Suriye’de gerilediği, beş bin savaşçısı olan Libya’da ise toprak kazandığı kaydedildi. Türkiye’nin, IŞİD savaşçılarının halen ana geçiş güzergahı olduğu ifade edilirken, Türkiye’nin bunun engellenmesinde daha fazla işbirliği yaptığı vurgulandı. Bu kapsamda Libya vatandaşlarına vize zorunluluğu getirmek, havalimanlarında risk analizi birimleri kurmak gibi bir dizi önlem geliştiren Türkiye’nin sene boyunca 85 ülkeden 2 bin 337 kişiyi sınır dışı ettiği hatırlatıldı. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen, özellikle terör finansmanı alanındaki açıklara değinilerek 2015’te Türkiye’de hiçbir terör finansmanı soruşturması açılmadığı vurgulandı. Türkiye’nin mal varlığı dondurma kararlarını hızlı bir biçimde Resmi Gazete’de yayınladığı ama vakıf ve derneklerin terör finansmanı açısından düzenli olarak denetlenmediğine işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!