ABD'nin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 21:40

ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Umpqua Üniversitesi'nde silahlı saldırı düzenlendi. Ülkeyi adeta şoke eden olayda, 10 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı. Saldırganın kimliği belirlendi. 26 yaşındaki Chris Harper Mercer'ın okula dört silahla geldiği tespit edildi. CNN'nin haberine göre; olayda yaralanan bir öğrencinin babası, saldırganın Hıristiyan öğrencileri seçerek öldürdüğünü öne sürdü.

Haberin Devamı

Saldırı sonrasında ölü sayısıyla ilgili farklı rakamlar verildi. Douglas Bölge Şerifi John Hanlin, ölü sayısının 10 olarak alınması gerektiğini söyledi. Şerifin ofisinden yapılan açıklamada, ölü ve yaralı sayısında kafa karışıklığı bulunduğunun farkında oldukları belirtilerek, olayda 10 ölü, 3'ü ağır 7 yaralı bulunduğu kaydedildi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ HEMEN AÇIKLANMAYACAK ÇÜNKÜ...

Gazetecilere açıklama yapan Şerif Hanlin, ailelerin acılarına saygı gösterilmesini isteyerek, olayın detayları daha sonra basınla paylaşacaklarını söyledi. Olayın "kitlesel katliam" sınıfına girdiğini de kaydeden Hanlin, bu nedenle ölenlerin isimlerinin henüz duyurulmayacağı ve soruları cevaplamayacaklarını ifade etti.

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü

Haberin Devamı

Kimliği Chris Harper Mercer olarak açıklanna saldırganın 26 yaşında olduğu ve okula dört silahla geldiği açıklandı. Polisle girdiği çatışmada ölen saldırganın yalnız hareket ettiği tahmin ediliyor.

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü

"ATEŞ AÇMADAN ÖNCE ÖĞRENCİLERE DİNİ İNANÇLARINI SORDU"

Bölgesel bir gazeteye açıklama yapan görgü tanıklarından 18 yaşındaki Kortney Moore, saldırganın ateş açmadan önce öğrencilere dini inanışlarının ne olduğunu sorduğunu söyledi.

Saldırı sonrası yaralanan ve ameliyata alınmadan önce babasına yaşadıklarını anlatan Anastasia Boylan, saldırganın sınıfa ateş ederek girdiğini söyledi.

CNN'in Stacy Boylan'ın anlatımlarına dayandırdığı habere göre; saldırgan sınıfa girdiğinde ders veren öğretmene, "Yıllardır bunu yapmayı bekliyordum" dedi ve yakın mesafeden adamı vurdu.

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü


SİLAH SESLERİ DUYULMADI


Diğerleri de vurulunca sınıftaki herkes yere yattı. Saldırgan silahının şarjörünü doldururken, öğrencilere ayağa kalkmalarını söyledi ve Hıristiyan olup olmadıklarını sordu.

Haberin Devamı

Öğrenciler ayağa kalkınca adının Chris Harper Mercer olduğu açıklanan saldırgan, "Güzel... Hıristiyan olduğunuz için birkaç saniye içinde Tanrı'yı göreceksiniz" dedi ve öğrencileri öldürdü.

Saldırganın daha sonra en az 30 el ateş ettiği belirtiliyor. Silah seslerinin duyulmaması nedeniyle polis, saldırganın susturucu kullanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü

İNTERNETTEN TEHDİT: YARIN OKULA GİTMEYİN!

Saldırının nedeni ise henüz belli değil. Amerikan basınında çıkan haberlere göre saldırgan, önceki akşam bir internet forumunda tehdit mesajı yazarak “Yarın okula gitmeyin” dedi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın saldırıyla ilgili bilgilendirildiğini açıkladı. 

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü


OBAMA'DA SERT AÇIKLAMA: RUTİN HALE GELDİ


Olayın ardından bir basın açıklaması yapan Obama, bireysel silahlanmaya dair hukuki düzenlemelerin sıkılaştırılmasını istedi. BBC Türkçe'nin haberine göre; bu tür silahlı saldırıların rutin hale geldiğini belirten Obama, açıklamalar sırasında öfkesini gizlemekte güçlük çekti. 

ABD Başkanı şunları söyledi: "Dünya üzerinde akıl hastalığı olan ya da başkalarına zarar vermek isteyen insanlar yalnızca bu ülkede yaşlamıyor. Ama birkaç ayda bir katliama yol açan silahlı saldırılar yalnızca bu ülkede yaşanıyor."

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 bin öğrencinin okuduğu Umpqua Community College, Portland'a 281 km mesafede, Oregon eyaletinin Roseburg kentinde bulunuyor.

2012'DEKİ O SALDIRIDAN SONRA...

ABD’de 2012 yılında Adam Lanza isimli 20 yaşındaki genç, Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu’nda 20’si öğrenci, 26 kişiyi öldürmüş, bu saldırı sonrası okullarda güvenlik önlemleri artırılmıştı.

ABDnin Oregon eyaletinde üniversite baskını: 10 ölü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!