ABD'lileri çıldırtan hakem kararı

Amerikan Futbol Ligi (NFL)’de pazartesi gecesi Green Bay Packers ve Seattle Seahawks arasında oynanan maçın son saniyesinde yapılan hakem fiyaskosu ABD’de günün konusu oldu.

Haberin Devamı

Başkan Obama’dan tutun, tüm Amerika’da herkesin konuştuğu olay sosyal medya da büyük patlama yaparken, Türkiye’de yeterince bilinmeyen,  bizdeki futbolun aksine kahverengi oval şeklinde, elde taşınan topla oynanan bu futbol maçında neler oldu ben size anlatayım;

NFL liginin daha üçüncü haftasında Seattle’in sahasında oynanan Green Bay Packers ve Seatle Seahawks arasında oynanan maçta Packers 12-7 öndeyken maçın bitimine sadece 8 saniye kala  Seahawks oyun kurucusu (Quarterback) Russell Wilson, Packers’in sayı alanında bekleyen forvet arkadaşı Golden Tate’e  doldurmasına bir pas attı. Tate ile birlikte Packers savunma oyuncuları bu topu havada yakalamak için yükseldiğinde, Packers savunma oyuncusu M.D. Jennings, Tate’in elini koymasına rağmen bu topu havada kesip kontrollü bir şekilde yakalayıp birlikte sayı üretilen bölgede yere düştüler.  Stattaki 80 bin izleyici  ve maçı canlı izleyen milyonlarca seyirci bu olayı net bir şekilde görürken, hakemler Tate’in topu yakaladığına hükmederek Seahawks adına “touchdown” yani sayı verdi. Ve, tüm itirazlara rağmen Seahawks maçı 14-12 kazandı. Halbuki TV görüntülerinde top çok net bir şekilde Jennings’in kontrolündeydi ve olası bir sayı engellenmişti. Maç 12-7 Green Bay Packers galibiyeti ile bitmeliydi

Haberin Devamı

Peki ABD’nin bir numaralı liginde hakemler her türlü teknolojik yardıma rağmen bu hatayı nasıl yaptılar? Çünkü, bunlar ligin gerçek hakemleri değildi. NFL hakemleri sezon başında, maaşlarının artması ve daha fazla emeklilik geliri isteyerek greve gittikleri için yerlerine küçük liglerden tecrübesiz, atama hakemler yerleştirilmişti. Hatta, bu maçta yanlış kararı veren hakemlerin  kadınların iç çamaşırlarıyla oynadıkları “Lingerie Football League’den atıldıkları halde NFL’de göreve başladıkları ortaya çıkınca olay iyice skandala dönüştü.

Başta NFL’e büyük utanç verecek gibi görünen bu olay, ABD’de gündeme öyle bir oturdu ki,  futbol bilen –bilmeyen herkes bu keyifli tartışmanın içine daldı. TV’deki spor programları izlenme rekorları kırdı.  Başkan Obama dahi Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı öncesi Twitter’dan tartışmaya katılarak  “İki ayrı yöndeki NFL taraftarları bir an önce grevin sona ermesine umutlansınlar” diye uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Sayıları 121 olan hakemler yıllık 150 bin dolar maaş alırlarken, NFL yönetimi yıllık 18 milyon dolar tutan maaşları 19 milyon dolar’a yükseltmesine rağmen, hakemler bu ücretin daha da artmasını,  paranın bir havuz sisteminde yönetilmesini ve part-time statüden çıkartılıp NFL kadrosuna alınmalarını istiyorlar.

NFL yönetimi bir kaç milyon dolar daha tasarruf edeyim derken bir sezonu 9 milyar dolar değerinde olan  bu kazançlı ligi, tecrübesiz hakemlerle büyük tehlikeye soktuğunun geçte olsa farkına varmıştır.  15.5 milyon kişinin TV’den canlı izlediği bu maç için toplam 250 milyon dolar bahis yapıldığı, bunun yüzde 85’inin paralarını  Packers’e yatırıldığı belirtilirken, hakem hatası sayesinde  paralarını Seahawks’a yatıranlar da bu hakem hatası sayesinde ceplerini doldurmuş olmalılar.

Haberin Devamı

ABDlileri çıldırtan hakem kararı

Yazarın Tüm Yazıları