ABD'li sözcünün 'YPG' yanıtları gazetecileri tatmin etmedi

Güncelleme Tarihi:

ABDli sözcünün YPG yanıtları gazetecileri tatmin etmedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 15:34

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington'daki basın toplantısında, YPG'ye Amerikan silahı gönderildiğini ima eden gazetecilerin ironik sorularına gülerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toner, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye ABD tarafından silah verilip verilmeyeceği konusundaki sorulara da cevap verdi. Ancak ABD'li diplomatın yanıtları, basın mensuplarını tatmin etmeye yetmedi.

Haberin Devamı

"Söyleyeceğim tek şey şu: YPD'ye Amerikan silahı vermiyoruz. Eğer bu durum değişirse, size haber vereceğiz. Ama şu an için onları hava saldırıylarıyla desteklemeye devam ediyoruz" diyen Toner'ın bu sözü üzerine araya giren bir gazeteci, şu çıkışta bulundu:

"Bu durum değişince, bize haber vereceksiniz? Bundan emin misin? Değişiklik olursa, muhtemelen bize haber vermeyeceksiniz."

Gülerek "Mesaj alındı" karşılığını veren Toner'a bu kez bir başka gazeteci şu soruyu yöneltti:

"Silah sevkiyatının yanında fotoğraf çektirmeyi bırakmalarını da istediniz mi?"

Haberin Devamı

Bu soru üzerine de gülen ABD'li diplomat, "Neden bahsettiğinden emin değilim" demekle yetindi.

DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİ HATIRLATILDI
Toner, bir gazetecinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, CNN'e verdiği röportajda Türkiye'nin ABD'nin Peşmerge'ye verdiği desteğe karşı olmadığını, ancak YPG'ye de bu desteğin verilmesinden memnuniyet duymayacağını söylediğini hatırlatarak, "Buna ilişkin yorumunuz ne?" diye sormasına üzerine ise şu yanıtı verdi:

“Röportajı duymadım. Ama çok açık ki biz Peşmergelere destek veriyoruz. Irak ordusunun gözetimi ve denetimi doğrultusunda. Peşmergeler, IŞİD ile mücadelede verimli ve önemli bir etken. YPG'ye gelince, onlara yardım yapılıp yapılmadığından haberdar değilim. IŞİD kontrolündeki kentleri geri alma çabalarını hava saldırıları yoluyla desteklemeyi sürdüreceğiz. Sahada etkin mücadele ettikleri için bu destek sürecek."

Haberin Devamı

"YARI ÖZERK BÖLGE KURULMASINI İSTEMİYORUZ"
Toner, PYD'nin Suriye'de bir çeşit yarı özerk bölge kurma çabasına girmemesi gerektiği yönünde daha önce de ikazlarda bulunduklarını, Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Toner, "PYD'ye desteğimiz konusunda her zaman çok net olduk. Etkililer. Ancak onların bir çeşit yarı özerk bölge geliştirmesini istemediğimize dair bazı ikazlarımız hakkında da konuştuk. Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığımız sürüyor. Suriye içinde müzakere edilmiş gerçek manada bir siyasi geçiş sürecinin geliştirilmesine odaklanmış durumdayız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!