ABD'li iade heyeti ile sıkı mesai: 2 gün 6 bin sayfa

Güncelleme Tarihi:

ABDli iade heyeti ile sıkı mesai: 2 gün 6 bin sayfa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2016 22:08

Darbe girişiminin planlayıcısı olarak ABD’den iadesi istenen Fetullah Gülen’e ilişkin raporu hazırlayacak ABD heyetine ‘FETÖ’ sunumu dün başladı. Adalet Bakanlığı’nda yapılan ve dünyada bir ilk olan toplantı bugün de devam edecek. Türk tarafı, 6 bin sayfalık dosyanın tamamını sunmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Dışişleri'nden 1, Adalet Bakanlığı’ndan 3 uzmandan oluşan ABD heyeti, dün Adalet Bakanlığı’nda bir odaya kapanarak çalışmaya başladı. Hem ABD, hem Türkiye tarafı, dünyada ilk kez bir kişinin iadesi konusunda böyle bir çalışma yapıldığına dikkat çektiler. Çalışma formatı olarak ABD’li heyete brifing verilmesi belirlendi.

BİTENE DEK SUNUM

Ankara’ya önceki akşam gelen ABD heyetine dün hâkim ve savcı kökenli Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından sunum yapılmaya başlandı. Sunum çerçevesinde 6 bin sayfayı bulan Gülen’i iade dosyası anlatıldı ve deliller gösterildi. Sunumun bugün de devam etmesi bekleniyor. ABD’li heyete 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ile FETÖ arasındaki ilişkiyi gösteren bulgu ve deliller de gösterildi.
Bu akşam Türkiye’den ayrılacak ABD heyetinin hazırlayacağı rapor, iki ülke mevzuatına dayalı Gülen’in iadesinin hukuki çerçevesini ortaya koyacak. Sözkonusu rapor Fetullah Gülen’in iadesi konusunda hukuki yol haritasını oluşturacak ve siyasi kararın belirlenmesinde de etkili olacak.
Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2011–2016 yılları arasında ABD Türkiye’den 5 kişi için iade talebinde bulundu. Adi suç kapsamında 1 kişinin iadesi kabul edilirken 2 kişi ile ilgili işlemler devam ediyor. Terör suçundan 3 kişinin iadesi istenirken 1 kişi iade edildi, 2 kişi ile ilgili iade işlemleri sürüyor.

Haberin Devamı

İŞTE O DOSYALAR

Adalet Bakanlığı tarafından Gülen’in iadesine ilişkin 4 ayrı dosya ABD’ye gönderildi. İngilizce ve Türkçe yazılan talepnamelerin ayrımı şöyle:

1- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/297 esas sayılı dosyası İade Talepnamesi ve Ekleri (Türkçe): 1171 sayfa
İade Talepnamesi ve Ekleri (İngilizce): 2514 sayfa

2- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 2015/281 esas sayılı
İade Talepnamesi ve Ekleri (Türkçe) : 383 sayfa
İade Talepnamesi ve Ekleri (İngilizce) : 239 sayfa

3- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/3766 soruşturma sayılı dosyası 
İade Talepnamesi ve Ekleri (Türkçe): 565 sayfa  
İade Talepnamesi ve Ekleri (İngilizce): 549 sayfa

4- Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2015/490 esas sayılı
İade Talepnamesi ve Ekleri (Türkçe): 152 sayfa
İade Talepnamesi ve Ekleri (İngilizce): 239 sayfa

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!