ABD'li gazeteci Satter Rusya'dan sınır dışı edildi

Güncelleme Tarihi:

ABDli gazeteci Satter Rusyadan sınır dışı edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 09:48

Geçmişte Financial Times için muhabir olarak çalışan ve Rusya ile Sovyetler Birliği konularında üç önemli kitap kaleme alan saygın ABD'li gazeteci David Satter Rusya'dan sınır dışı edildi. Böylece Satter, Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana Rusya'dan gönderilen bir ilk Amerikalı gazeteci oldu.

Haberin Devamı

Satter'a Rusya'ya girişinin yasaklandığı aralık sonunda, Noel günü bildirildi.

Eylül 2013'ten beri Moskova'da yaşayan Satter, bu tarihte vizesini yeniletmek için Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti.

Burada diplomat Aleksi Grubi kendisine önceden hazırlanmış bir açıklamayı tebliğ etti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yetkili kurumlar Rusya Federasyonu topraklarındaki varlığınızın istenmediğine karar vermiştir. Rusya'ya girişiniz yasaklanmıştır."

Guardian'a göre açıklamada geçen "yetkili organlar" Rusya istihbarat örgütü FSB'ye işaret ediyor. Gazete bu tür ifadelerin genellikle ajanlık suçlamalarıyla ilgili kullanıldığını bildirdi.

SOĞUK SAVAŞ YILLARINDAN BERİ İLK KEZ
ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul, Satter'la ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabakov'a başvurdu. Satter'ın sınır dışı edilmesinin ardından da büyükelçilik resmi kanallardan izahat istedi ancak Rus makamlarından bir yanıt gelmedi.
Soçi Olimpiyatları'na günler kala yaşanan bu gelişme iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden germeye aday.

Haberin Devamı

Özellikle Putin'in Rus petrol devi Mihail Hodorkovski, aralarında Gizem Akhan'ın da bulunduğu Greenpeace aktivistleri ve Pussy Riot grubunun iki üyesinin devlet başkanlığı affıyla serbest kalmasını sağladığı bir dönemde yaşanan olay akıllara Soğuk Savaş Yıllarını getirdi. O dönemde Kremlin birçok Amerikalı gazeteciye Rusya yasağı getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!