ABD'den PYD'nin 'Münbiç'ten çıkartılması mutabakatı iddialarıyla ilgili ilk açıklama

Güncelleme Tarihi:

ABDden PYDnin Münbiçten çıkartılması mutabakatı iddialarıyla ilgili ilk açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 22:54

Terör örgütü DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Amerikalı komutan John Dorrian, örgütün elindeki Suriye’nin Rakka kentinin izolasyonuna 10 bini Suriye Arap Koalisyonu üyesi toplam 30-40 bin civarında kuvvetin katıldığını belirtti. ABD ile Türkiye arasında Münbiç mutabakatına varıldığına dair medyada yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine ise Dorrian, böyle bir anlaşmayı teyit edemeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

 Amerikalı Albay Dorrian, video konferans yoluyla Pentagon’daki gazetecilere DEAŞ karşıtı operasyonlara dair bilgilendirmede bulundu. 

Geçen ay başlatılan operasyon kapsamında Musul’da örgütün özgürce hareket edebilme kabiliyetinin engellendiğini vurgulayan Dorrian, koalisyon güçlerinin Iraklı güvenlik güçlerine desteğini sürdürdüğünü kaydetti.
 
Dorrian, operasyonun başladığı 17 Ekim’den itibaren koalisyon güçleri olarak 3 binden fazla hava saldırısı, topçu atışı ve füze saldırısıyla Irak ordusuna katkı sağladıklarını dile getirdi.
 
Irak ordusunun Musul’a kent merkezinin doğu girişinden girdiğini hatırlatan Dorrian, ancak koalisyon güçlerinin, Iraklı kuvvetlerin arasında kente gireceklerine dair herhangi bir planın bulunmadığını ifade etti.

Sözcü Dorrian, Şii milislerin Telafer’de Sünni sakinleri DEAŞ’la ilişkilendirerek katliam yapmasından ve nüfus yapısını kökten değiştirmesine yönelik endişeleri bulunan Türkiye’nin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Türkiye’nin yaptığı yorumları görüyoruz. Onların pozisyonlarını anlıyoruz. Bu bölgede yaşayan Türkmenlerin herhangi bir suistimale uğramadıklarından emin olmak istiyorlar. Ancak şu ana kadar böyle bir gelişmenin yaşandığına dair gösterge bulunmuyor.”
 
RAKKA'NIN KURTARILMASI ÇABALARI
 
Sözcü Dorrian, DAEŞ’in Suriye’nin Rakka kentindeki dolaşım özgürlüğünü ise sürdürdüğünü bildirdi. Örgütün aylardır Rakka’ya giriş ve çıkışlarını serbestçe yaptığını ifade eden Dorrian, düzenledikleri 100’den fazla hava saldırısıyla ise örgütün uzun konvoylar halinde hareket etmesini önlediklerini aktardı.
 
Rakka operasyonunun kısa süre içinde başlayacağını belirten Dorrian, operasyonda yer alacak güçlerin henüz hepsinin eğitilmediğine dikkati çekti. Bu doğrultuda müttefikleri, ortakları ve koalisyon üyesi ülkelerle diplomatik görüşmelerin sürdüğü bilgisini veren Dorrian, halen Rakka’nın izolasyonunu sağlama aşamasında bulunduklarını ifade etti.
 
Dorrian, izolasyon çabalarına 30-40 bin arasında Suriye Demokratik Güçleri’nin katıldığını, bunların 10 binini Suriye Arap Koalisyonu güçlerinin oluşturduğunu kaydetti.
 
DEAŞ LİDERİ BAĞDADİ'YE AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN KAYIT
 
Dorrian, DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin saldırı çağrısında bulunduğu ses kaydına ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Bağdadi’nin nerede olduğunu bilmediklerini, yerini belirledikleri anda hemen öldüreceklerini ifade eden Dorrian, yayınlanan kaydın da “doğruluğunu teyit edemeyeceklerini” söyledi. 
ABD ile Türkiye arasında Münbiç mutabakatına varıldığına dair medyada yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine ise Dorrian, böyle bir anlaşmayı teyit edemeyeceğini bildirdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!