ABD'den Musul için yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

ABDden Musul için yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 00:17

Başika krizi, Musul operasyonu ve PYD’nin bombalanması gelişmelerinin gölgesinde Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanı Carter, “Türkiye’nin DEAŞ’a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz” dedi. Carter, Türkiye ile Irak’ın, Musul operasyonuna katılım konusunda anlaştığını da söyledi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün sabah saatlerinde geldiği Türkiye’de ilk olarak Savunma Bakanı Fikri Işık’la görüştü. Carter daha sonra sırasıyla Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Carter’ın, Işık’la görüşmesinde Musul operasyonu ile Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı Harekâtı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

DÜNYA TÜRKİYE’YE MÜTEŞEKKİR
Ashton Carter, terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’de özel bir önem verdiği Dabık’ın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğindeki ÖSO güçlerince kurtarılmasından dolayı Türkiye’yi tebrik ederek, “Bütün dünya bunun için Türkiye’ye müteşekkirdir” dedi. Türkiye’nin, Suriye ve Irak’taki savaşlardan dolayı kaçan milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak büyük yük taşıdığını gördüklerini vurgulayan Carter, DEAŞ’la mücadelede Türkiye’nin aktif rol almasına verdiği desteği şöyle dile getirdi:

“Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye’nin DEAŞ’a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. Neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabiliyor ama iki yakın müttefik olarak her konuda çalışarak bunları aşabiliriz.”

IRAK’LA PRENSİPTE ANLAŞMA
Temaslarının ardından kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere konuşan Carter, Türkiye ile Irak’ın, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaştığını söyledi. Carter, “Bunun uygulanabilirliğine bakıyoruz. Türkiye’nin rolünün detayları belli değil. Şüphesiz Irak’ın da onay vermesi gerekiyor” dedi.

Lübnan’daki Hizbullah örgütü bağlantılı El Menar televizyonu, Irak devlet televizyonun, Iraklı yetkililerin Türkiye’nin Musul operasyonuna katılması konusunda Bağdat’la Ankara arasında anlaşmaya varıldığına dair haberleri yalanladığını duyurdu. Savunma Bakanı Fikri Işık ise Türkiye’nin, PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Menbiç’ten Fırat’ın doğusuna çekilmesini beklediğini vurguladı.

ABD RAKKA’YI İSTİYOR
TSK’nın Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekâtı’nın sağladığı olumlu ivmeyi ABD’nin Rakka’ya yönlendirmek istediğini anlıyoruz” diyen Işık, DEAŞ’la etkin mücadele için şunları söyledi: “Suriye’den kaynaklanan ciddi tehditleri bertaraf etmek üzere son dönemde çok önemli adımlar atıyoruz. Son olarak Dabık’ın da kurtarılması, buraya özel bir önem atfeden DEAŞ için ciddi bir prestij kaybı ve moral bozukluğu oldu. Böylece, desteklendiği takdirde ÖSO’nun Suriye’de DEAŞ’a karşı etkili olabileceği görülmüş oldu.”

ERDOĞAN'LA 30 DAKİKA
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın, dün başkentte hızlı ve yoğun bir diplomasi trafiği vardı. Dün sabah ilk olarak Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la bir araya gelen Carter’ın mevkidaşıyla görüşmesi 45 dakika sürdü. Carter, buradan Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek için Çankaya Köşkü’ne geçti. Carter’ın sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Carter, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaklaşık yarım saat görüştükten sonra da Meclis’i ziyaret etti. 

ABDden Musul için yeşil ışık


ÇOK ÜZÜCÜ BİR MEKAN
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında bombalanan Meclis’i ziyaret etti. Yoğun görüşme trafiği nedeniyle ancak öğle saatlerinde Meclis’e gelebilen Carter’a, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da eşlik etti. Darbe girişimi sırasında bombalanan bölümü inceleyen Carter’a Savunma Bakanı Fikri Işık bilgi verdi. Carter, tanık olduğu manzara için, “Buradaki zararı görmek çok üzücü, çok üzücü bir mekân” dedi. Carter, “Demokrasi ve özgürlükleri için savaşan insanların o görüntüleri dünyada ve ABD’de herkes tarafından görüldü. Bence herkes bu korkunç olayın kahramanları ve şehitlerine hayranlık duyuyordur” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!