ABD'den gizli ambargoya son

Güncelleme Tarihi:

ABDden gizli ambargoya son
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD, Ege'de suların durulması nedeniyle Türkiye'ye karşı bir süredir sürdürdüğü gizli ambargoyu kaldırmaya kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nicholas Burns, dün düzenlediği basın toplantısında ABD Yönetimi'nin, Türkiye ve Yunanistan'a karşı her türlü askeri tahahhütün yerine getirilmesi gerektiğine inandığını vurguladı.

Burns, özellikle Türkiye'ye bir türlü verilmeyen fırkateynler ve kobra helikopterleri konusunda yeni dönemde Kongre'de daha yoğun bir çalışma içine gireceklerinin de işaretini verdi. Ambargonun kalkacağına yönelik en önemli diğer gelişme ise Amerikan Senatosu'nda yaşandı. Türkiye'ye savaş gemilerinin sevkini önleyen Amerikan Senatosu'ndaki Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Senatör Sarbanes, ‘Teslimat için otaya koyduğu muhalefeti' geri çekti.

Bu arada, ABD Yönetimi, Yılmaz Hükümeti ile Türk politikasının istikrara kavuşacağına inanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın alışılmışın dışında ve güvenoyunun sonucunu beklemeden geçen hafta İsmail Cem'e bir kutlama mesajı göndermesi de yönetimin bu inancına bir delil olarak değerlendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!