ABD'den Esad'ı korkutacak açıklama: Bedelini ağır öder

Güncelleme Tarihi:

ABDden Esadı korkutacak açıklama: Bedelini ağır öder
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 06:28

ABD yönetimi, Suriye'de Beşar Esad rejiminin, kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını iddia etti ve böyle bir saldırı durumunda rejimin "ağır bir bedel ödeyeceğini" açıkladı. ABD'de yayımlanan The New York Times gazetesi ise Beyaz Saray'ın açıklamasının, ABD'nin 'Suriye'yi yeniden vurma ihtimaline hazırlanıyor olabileceğini' gösterdiğini yazdı. Rusya ise açıklamaya sert tepki gösterdi...

Haberin Devamı

ABD yönetimi, Suriye’de Esad rejiminin kitlesel ölümlere neden olabilecek bir kimyasal saldırıya hazırlandığı yönünde emareler olduğunu açıkladı. Beyaz Saray, Beşar Esad’a 4 Nisan’daki gibi bir saldırıya onay vermesi durumunda hem kendisinin hem de ordusunun ağır bedel ödeyeceği uyarısı yaptı.

Beyaz Saray, Esad rejimine yönelik ültimatom gibi mesajını pazartesi akşamı geç saatlerde Sözcü Sean Spicer’ın yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, Esad rejiminin masum çocukları da kapsayan ve kitlesel ölümlere neden olabilecek bir kimyasal saldırı hazırlığında olduğunun tespit edildiği vurgulanarak ‘Hazırlıklar 4 Nisan 2017’deki kimyasal saldırıdan önceki hazırlıklara benziyor’ denildi.

SURİYE’DE OLMAMIZIN NEDENİ DEAŞ AMA...

Spicer’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ‘Daha önce de belirttiğimiz gibi ABD’nin Suriye’de olma amacı hem Suriye’yi hem de Irak’ı DEAŞ’tan temizlemektir. Ancak eğer Esad kimyasal silah kullanarak yeniden kimyasal silahlarla kitlesel ölümlere neden olacak bir saldırı düzenlerse, kendisi ve ordusu ağır bedel ödeyecektir.’

Haberin Devamı

Trump, başkanlığının üçüncü ayında seçim kampanyası boyunca selefi Obama’yı yapmadığı için eleştirdiği şeyi yapmış ve Esad rejiminin 4 Nisan’da İdlib’deki Han Şeyhun’a yönelik kimyasal saldırısına karşılık Şayrat Hava Üssü'nü 7 Nisan'da Tomahawk füzeleriyle vurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Akdeniz'in doğusundaki savaş gemilerinden Suriye'ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını açıklamıştı.

MEŞHUR GEORGE H.W BUSH UÇAK GEMİSİ AKDENİZ’DE

Esad rejiminin yeniden hedef alınması durumunda ABD’nin Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üsleri kullanması da bir seçenek. Ancak askeri kaynaklar, diplomatik alanda pürüz yaşamamak adına yine savaş gemilerinin kullanılmasının daha olası bir senaryo olduğunu belirtiyor. ABD’nin şubat ayından beri DEAŞ’la mücadele için Akdeniz’de tuttuğu George H.W. Bush uçak gemisine hava unsurlarının yanı sıra güdümlü füze kruvazörleri USS Philippinne Sea ve USS Hue City ile güdümlü füze destroyerleri USS Laboon ve USS Truxtun da eşlik ediyor.

Haberin Devamı

HALEY’DEN RUSYA VE İRAN VURGUSU

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın açıklamasının ardından Pentagon sözcülerinden konuya ilişkin bir değerlendirme gelmedi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Twitter hesabından olası bir kimyasal durumunda Rusya ve İran’ın da sorumluluğunun olacağını savundu. Haley, ‘Suriye halkına yapılacak yeni saldırıların suçlusu Esad kadar onun kendi halkını öldürmesini destekleyen Rusya ve İran da olacaktır’ yazdı.

"YENİDEN VURMA İHTİMALİNE HAZIRLANIYOR" OLABİLİR

New York Times'ta yayımlanan bir makalede ise Beyaz Saray'ın Suriye hükümetinin bir kimyasal saldırı hazırlığında olduğu biçimindeki açıklamayı yayınlamaya gereksinim duymasının nedeninin belirsiz olduğu kaydedildi. Yazıda, bu açıklamanın, Suriye'ye yönelik yeni bir askeri saldırı ihtimalinin hazırlığı için tasarlanmış gibi göründüğü belirtildi.

Haberin Devamı

RUSYA: KABUL EDİLEMEZ

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Beyaz Saray'ın, 'Suriye hükümetinin başka bir kimyasal saldırıya hazırlandığı, bunun gerçekleşmesi halindeyse büyük bir bedel ödeyeceği' yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, "Suriye'nin meşru hükümetine yönelik tehditler kabul edilemez" dedi.

Rus haber ajansı Sputnik'in aktardığına göre Peskov, ‘Suriye hükümetinin başka bir kimyasal saldırıya hazırlandığı' iddia eden Beyaz Saray açıklamasına dair bir soru karşısında, Beyaz Saray'ın bu beklentisini neye dayandırdığını bilmediklerini söyledi.



SON 24 SAATTE NELER OLDU

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!