ABD'de Lake Como kentinin 7 yıllık sırrı

Güncelleme Tarihi:

ABDde Lake Como kentinin 7 yıllık sırrı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 00:50

ABD'nin New Jersey eyaletinin Lake Como kentinin, Kuveyt'ten para yardımı istediği ve bu durumun 7 yıldır gizli tutulduğu bildirildi.

New York Times Gazetesi'nin haberinde, kentin 7 yıl önce çok büyük bir maddi sıkıntı içine girmesi üzerine belediye başkanı Lawrence G. Chiaravallo'nun, aralarında ünlü talkşovcu Oprah Winfrey, yazılım devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ABD Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) ve Kuveyt hükümetinin de bulunduğu çeşitli kişi ve kurumlara başvurararak para yardımı isteğinde bulunduğu, tek olumlu yanıtın ise Kuveyt'ten geldiği belirtildi.

Kuveyt'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Salim El-Sabah ile New York ve Washington'da o tarihten itibaren pek çok gizli görüşme yapan Chiaravallo'nun kente, toplam 3.7 milyon dolar tutacak yeni bir karakol, itfaiye binası ve arabası ile hakimevi yapılması isteğinde bulunduğu kaydedildi.

Kente herhangi bir para yardımı yapılmadığı, ancak sonbahar seçimlerinde yeniden seçilemeyen 81 yaşındaki Cumhuriyetçi Chiaravallo'nun, geçenlerde yapılan belediye encümen toplantısında Kuveyt ile olan gizli görüşmeleri açıklamasının halk arasında şaşkınlık yarattığı belirtildi. Girişimin kent halkını utandırdığını belirten yerel basının, Kuveyt'in böyle bir yardım karşılığında ne isteyeceğini sorguladığı da ifade edildi.

Haberde Chiaravallo'nun, geçen yıl Katriana Kasırgası'nın ardından Kuveyt'in New Orleans'a para yardımı yaptığını duymasıyla bir sonuca ulaşamayan isteğini yineleme kararı aldığı aktarılıyor. Görevine 1 Ocak'ta başlayacak olan yeni belediye başkanı Michael B. Ryan'ın ise, 3 milyon dolarlık bir çeki almaktan mutluluk duyacağını, ancak Kuveyt'ten gizli bir biçimde yardım istemenin ve bunu yıllardır gizli tutmanın doğru bir davranış olmadığını söylediği vurgulanıyor.
Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da girişimi onaylamadığı, ancak girişimi engelleyecek bir yasanın da olmadığını açıkladığı aktarıldı. ABD'li belediye başkanlarının uzun yıllardır, ticaret ve eğitim ilişkilerini geliştirmek için Rusya, Çin, Fransa ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerdeki kentlerle kardeş kent anlaşması imzaladıkları hatırlatılan haberde, Chiaravallo'nun girişiminin kişisel diplomasinin bir örneği olduğu yorumu yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!