ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayı Donald Trump'ın gaflarından bir seçki

Güncelleme Tarihi:

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 10:24

Geçen hafta California eyaletinde yaşanan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin konuşurken, Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması çağrısında bulunan emlak imparatoru Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık yarışına girdiği 16 Haziran 2015’ten bu yana sayısız gafa imza attı. Trump'ın Müslümanlarla ilgili son sözleri, başta ABD olmak üzere tüm dünyada geniş yankı buldu. Tepkilerden belki de en serti ise "Trump'ın Müslüman karşıtı hakareti, onu El Bağdadi'nin kullanışlı aptalı yapıyor" yorumunu yapan İsrail gazetesi Haaretz'den geldi. ABD basını ise Trump'ı Hitler'e benzetti.

Haberin Devamı

İşte anketlerden 8 Kasım 2016'da yapılacak Başkanlık Seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü adayı olarak çıkan Trump’ın gaflarından bir derleme:

Meksika ile ABD arasına duvar örülmesini savunurken…

"Muazzam bir duvar öreceğim. Kimse benden daha iyi duvar öremez, inanın bana. Ve çok ucuza yapacağım bunu. Güney sınırımıza çok büyük bir duvar öreceğim ve o duvarın parasını Meksika’ya ödeteceğim. Sözlerimi yazın bir kenera."

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki


Güney Carolina’nın Charleston kentinde dokuz kişinin öldürüldüğü kilise saldırısının akabinde Afrika asıllı Amerikalılar hakkında konuşuyor…

"Daha kötü olamayacakları bir noktaya geldiler. Ruh yok. Baltimore, Chicago ve başkaca birçok yerde neredeyse saat başı cinayet işleniyor."

Haberin Devamı

Eşcinsel evliliğe karşı olduğunu söylemeye çalışıyor…

Trump, sadece “geleneksel” evlilikleri desteklediğini ve bunun için eşcinsel evliliklere karşı olduğunu söylerken, CNN muhabiri Jake Tapper, üç kez evlenmenin neresinin geleneksel olduğunu soruyor. Trump’ın cevabı ise şöyle: “iyi bir noktaya değindin.”

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki


Meksikalı göçmenler hakkında değerlendirme yapıyor…

"Meksika en iyi insanlarını göndermiyor. Birçok sorunu olan insanları gönderiyorlar. Onlar da uyuşturucu getiriyor, suç getiriyorlar. Onlar ırz düşmanı."

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki


Güney Carolina'da seçim çalışmaları sırasında...

Trump, Güney Carolina'daki seçim konuşmasında, "konjenital eklem sendromu" bulunan New York Times Muhabiri Serge Kovaleski'yle alay etti. Konuşmasında, Kovaleski'den önce "iyi bir muhabir" diye bahseden Trump, daha sonra "Şimdi, bu zavallı adamı görmelisiniz... " diyerek muhabirin hareketlerini ve konuşmasını taklit etti.

Haberin Devamı

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki


Alabama'da seçim çalışmaları kapsamında halka hitap ediyor...

"Dünya Ticaret Merkezi yıkılırken izledim. New Jersey'de izledim. Orada binlerce insan, o bina yıkılırken keyifleniyordu. Yani bir şeyler oluyordu. Bunun ne olduğunu anlamak zorundayız."



İran'la varılan nükleer mutabakatı Başkan olduğunda almak zorunda kalacağı "en kötü miras" olarak eleştiren Trump, anlaşmada, ABD'yi İranlıları korumak için İsrail ile savaşmak zorunda bırakacak bir şart olduğunu sanıyor...

"Biliyorsunuz, orada bir madde var ki insanlar konuşmuyor bile. Esasında, İranlıları savunmak zorunda kalacağız. İsrail saldırırsa, biz neredeyiz? Pekala, inanın bana bu asla olmayacak. Bunun gibi bir şeyi nasıl onaylarlar?"

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki


Fox News Muhabiri Megyn Kelly'nin zorlayıcı sorularına maruz kalınca...

Haberin Devamı

Twitter'dan Kelly'ye "sürtük" bile diyen Trump, CNN'ye yaptığı açıklamada, kadınların adet dönemini ima ederek, "Gözlerinden kan geldiğini görebilirdiniz. Her yerinden kan geliyordu" dedi. 

"IŞİD'İN KULLANIŞLI APTALI"

Trump'ın Müslümanlarla ilgili son sözleri, başta ABD olmak üzere tüm dünyada geniş yankı buldu. Tepkilerden belki de en serti ise Haaretz yazarı Chemi Shalev'den geldi.  

Shalev, "Trump'ın Müslüman karşıtı hakareti, onu El Bağdadi'nin kullanışlı aptalı yapıyor" başlıklı yazısında, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da seçimlerde Arapları hedef alan kışkırtıcı açıklamalarda bulunmuştu. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin küstah milyarderinin hiç freni yok" yorumunda bulundu. 

Shalev, "Rakka, Musul, Paris, San Bernardino... Ve şimdi de Güney Carolina'daki USS Yorktown... Bunlar, IŞİD'in en büyük vurgun yerleri. Önce yobaz askerlerle geniş topraklar fethettiler. Sonra terör kollarını cihatçı gönüllülerle Batı'ya yaydılar. Şimdi de Fransa'daki seçimlerde zafer elde eden sağcı lider Marine Le Pen ve Cumhuriyetçi Donald Trump gibi kullanışlı aptalların yardımıyla Batı-Müslüman birlikteliğini yerle bir ediyorlar" diye yazdı.

ABDde Cumhuriyetçi Partinin aday adayı Donald Trumpın gaflarından bir seçki

"Trump Hitler karşılaştırmalarına aldırış etmiyor" ifadesini kullanan Amerikan haber sitesi Business Insider, "führer" (lider) unvanına atıfla "The New Furor" Yeni Gazap" başlığını attı.




 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!