ABD'de başkanlık yarışında Türkiye tartışması

Güncelleme Tarihi:

ABDde başkanlık yarışında Türkiye tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2007 09:02

ABD'de Demokrat Parti başkan adaylarının tartışmasında Türkiye'nin Irak'taki durumun geleceğinde oynayabileceği rol de gündeme gelirken, adaylardan Hillary Clinton ve Bill Richardson, ABD ordusunun Irak'tan çekilmesine Türkiye'nin yardım edip etmeyeceği konusunda zıt görüşler dile getirdi.

Richardson, Irak'ta içinde Türkiye'nin de yer alacağı bir Müslüman barış gücü oluşturulmasını da önerdi.

Başkanlık yarışında ilk ön seçimin düzenleneceği eyalet olan Iowa'nin Des Moines kentindeki tartışmada, Demokrat adaylar Irak'a ilişkin görüş ayrılıklarını ortaya koydu.

En iddialı Demokrat aday konumundaki SenatÖr Hillary Clinton, ABD ordusunun Irak'tan sorumlu şekilde çekilirken, geride kayda değer bir askeri güç bırakmasını savunurken, New Mexico Eyaleti Valisi Bill Richardson, bütün Amerikan askerlerinin 10 ay içinde çekilmesini istedi.

Diğer adaylardan Senatör Joe Biden, Irak'ın resmen parçalanmadan çok gevşek bir federasyonda üçe bölünmesi önerisini yinelerken, bu öneriye Senatör Barack Obama destek verdi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Biden, “Eğer Irak'ı geride bir kaos bırakarak terk edersek, bölgesel bir savaş çıkacak ve bu, bizi nesiller boyunca içine alacak. Böyle bir savaş Suudilerin, İranlıların, Türklerin (Irak'a) girmesine yol açacak” dedi.

ABD'nin Irak'tan olası çekilmesinin yavaş ve dikkatli biçimde olmasını savunan Hillary Clinton, Türkiye'ye de değindi ve “Türklerin, toprakları üzerinden çekilmemize izin vermeye istekli olduklarına ilişkin belirti yok. Girerken de izin vermemişlerdi” dedi.

Bu görüşe katılmayan ve hızlı ve tam çekilmeyi savunan Richardson ise ABD ordusunun Kuveyt ve Türkiye üzerinden çekilebileceğini dile getirerek, “Bunu, Türklerle görüşerek yapabiliriz” dedi.

Eski Başkan Bill Clinton döneminde bir süre ABD'nin BM daimi temsilciliğini yürüten Richardson, çekilen ABD ordusunun yerine görev yapmak üzere Müslüman barış gücü oluşturulmasını da önererek, “(bunun içine) Türkiye'yi, Ürdün'u, Mısır'ı alın" diye konuştu.

Öte yandan, Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarından Senatör John McCain, CBS televizyonunda katıldığı söyleşide, ABD'nin Irak'tan zamansız ayrılması durumunda, Bağdat'ta Şiiler ile Sünniler arasında çok kanlı bir savaş çıkacağını, Türkiye'nin kuzey Irak'a müdahale edeceğini ve İran'ın nüfuzunu genişleteceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!