ABD'de başkanlık yarışında sürpriz

Güncelleme Tarihi:

ABDde başkanlık yarışında sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 09:33

ABD'de Başkan Barack Obama'nın yerini dolduracak kişiyi belirleyecek başkanlık seçimleri için Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin ön seçimleri tüm hızıyla sürüyor. Demokrat partinin sürpriz adayı Bernie Sanders rakibi Hillary Clinton karşısında yeni bir zafer elde ederek, şu ana kadar kazandığı eyalet sayısını 8’e çıkardı. 

Haberin Devamı

ABD'de başkanlık seçimleri kapsamında Demokrat Parti'nin Maine eyaletindeki ön seçiminde Vermont Senatörü Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'nin Porto Riko'daki yarışında Florida Senatörü Marco Rubio kazandı.

Başkanlık yarışına bugün iki eyalette devam edildi. Demokrat Parti'nin ülkenin en doğusunda yer alan Maine eyaletinde "parti toplantıları" şeklinde yapılan ön seçiminde Sanders, rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a karşı üstünlük sağladı.

Oyların yüzde 64'ünü elde eden Sanders, bu galibiyetle ön seçimleri kazandığı eyalet sayısını 8'e yükseltti. Clinton ise 1 Şubat'ta Iowa eyaletiyle başlayan ön seçim sürecinde şu ana kadar 11 eyalette kazandı.

ABDde başkanlık yarışında sürpriz

Haberin Devamı

Sanders, bugünkü zaferine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kazanmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu hafta sonu Maine, Kansas ve Nebraska kazandık. Siyaset uzmanları bunu beğenmeyebilir ama halkımız tarih yazıyor. Bizi Philadelphia'da yapılacak partinin ulusal kongresine götürecek momentumu yakalamış durumdayız" ifadesini kullandı.

Sanders cumartesi yapılan ön seçimlerde Kansas ve Nebraska'da da Clinton'ı geride bırakmıştı.

CUMHURİYETÇİLERDE RUBİO İKİNCİ KEZ KAZANDI

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti ise bugün ABD’ye bağlı ada olan Porto Riko'da ön seçimlerini gerçekleştirdi.

Seçimde Florida Senatörü Marco Rubio oyların yüzde 71'ini alarak rakiplerine büyük üstünlük sağladı.

ABDde başkanlık yarışında sürpriz

Irkçı ve Müslümanlarla ilgili skandal açıklamalarına rağmen partideki ön seçimlerin şu ana kadarki galibi konumunda olan iş adamı Donald Trump ise yüzde 13 ile yarışı ikinci tamamladı.

Teksas Senatörü Ted Cruz partililerin yüzde 9'unun, Ohio Valisi John Kasich ise sadece yüzde 1'inin desteğini görebildi.

Rubio'nun adadaki galibiyeti, ön seçimlerdeki ikinci başarısı.

Haberin Devamı

Siyaset arenasında yeterince tecrübesi bulunmadığı için eleştirilen Rubio, salı günü yapılan seçimlerde Minnesota'da ilk kez gülmüştü.

ABDde başkanlık yarışında sürpriz

Cumhuriyetçi Parti'de Trump 11 eyaletteki üstünlüğüyle partideki yarışı önde götürüyor. Trump'ı 5 eyaletle Cruz, 2 eyaletle Rubio takip ediyor.

BAŞKAN ADAYLARI PARTİ KURULTAYLARINDA AÇIKLANACAK

Partilerin başkan adayları, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında netlik kazanacak. Cumhuriyetçi Parti, başkan adayını Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde 18-21 Temmuz tarihleri arasında yapacağı kurultayla resmen açıklayacak.

Demokrat Parti ise kurultayını 25-28 Temmuz tarihleri arasında Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde gerçekleştirecek.  Ön seçimlere 8 Mart'ta Idaho, Michigan ve Mississippi eyaletlerinde devam edilecek.   


    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!