ABD yasaklama yerine güvenliği artıracak

Güncelleme Tarihi:

ABD yasaklama yerine güvenliği artıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2017 16:15

ABD yasaklama yerine güvenliği artıracak

Haberin Devamı

Tolga Özbek / İstanbul, 29 Haziran (DHA) – ABD'nin Mart ayında başlattığı ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 Müslüman ülkeye uygulanan "elektronik yasak" için farklı bir karar aldı.

Amerikan Ulaştırma Güvenlik Dairesi (TSA), kamuoyunda "laptop yasağı" olarak bilinen uygulamayı genişletmek yerine, güvenlik önlemlerinin artırma kararı aldı.

Bu konuda yapılan testlerin tamamlanmasının ardından yeni uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

Sektörün önümüzdeki birkaç hafta içinde başlatılacak uygulama ile yolcuların yanlarına aldıkları elektronik eşyaların özel x-ray olarak adlandırılan tarayıcılardan geçirilmesi ve bomba kontrolü yapılması bekleniyor.

Uçuşlarda aksama meydana gelebilir

Bu gelişmeler, havayolları tarafından da dikkatle takip ediliyor. Şirketler kapsamın genişletilmesi yerine güvenlik önlemlerinin artırılmasını olumlu buluyor. Ancak ek güvenlik önlemleri nedeniyle uçuşlarda rötarların veya operasyonel olarak aksamalar bekleniyor.

Yasak nasıl başladı

ABD ve hemen ardından İngiltere, elektronik eşyaların içine konulacak ve mevcut tarayıcı sistemlerin zor tespit ettiği patlayıcı riski nedeniyle aralarında Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Türkiye'nin de olduğu sekiz ülkedeki 10 havalimanından kalkan uçuşlarda kabinde elektronik yasağı başlatmıştı. Bu istihbarat, ABD özel kuvvetlerinin Yemen’de IŞİD komuta merkezlerine düzenlediği baskınla alınmıştı.

Yeni güvenlik uygulamasında, riskli görülen noktalardan yapılan seferlerde yolcuların kabine cep telefonundan büyük elektronik eşyalar alınmamaya başlamışı. Yasak karşısında bölgede önemli bir pazara sahip olan Türk Hava Yolları, Emirates, Katar ve Etihad Havayolları yasaktan yolcularının etkilenmemesi için özel taşıma hizmeti vermeye başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!