ABD ve Rusya Suriye'de daha fazla işbirliğine gidecek

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Rusya Suriyede daha fazla işbirliğine gidecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 10:05

Telefonda görüşen ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin artırılması konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bölgesel sorunların çözümü hakkında konuştu. Beyaz Saray, Başkan Obama ve Putin’in yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; açıklamada, “Obama, Putin’in Azerbaycan ve Ermenistan başkanlarıyla yapacağı görüşme öncesinde, iki ülke arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununun çözümü hakkında konuştu” ifadesine yer verildi.

ABD’nin, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Rusya ve Fransa ile çalışmaya hazır olduğu belirtildi.

İki liderin yaptığı görüşmede Suriye konusunun da ele alındığı belirtilerek, Başkan Obama’nın, Putin’e Suriye rejiminin çatışmaların durdurulması anlaşmasına uymaması hakkında duyduğu kaygıyı dile getirdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Obama, Rusya’nın Suriye rejimine baskı yapmasını ve bu sayede Suriye'de kalıcı bir şekilde rejimin sivillere saldırılarının sonlanmasının öneminden bahsetti ve bunun Suriye’de taraflar arasında varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının esaslarından biri olduğunu hatırlattı.”

IŞİD VE EL NUSRA’YA KARŞI MÜCADELEDE MUTABIK KALDILAR

Liderlerin Suriye’de terör örgütü IŞİD ve El Nusra’yı ortadan kaldırmak konusundaki çabaların devam etmesi yönünde mutabık kaldıkları kaydedilen açıklamada, görüşmede, Suriye’de siyasal geçiş arayışları ve kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaşımı konularının da ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Ukrayna konusunda ise Başkan Obama’nın, Putin’e Ukrayna’nın doğu kısmındaki çatışmaların artmasını engellemesi ve Minsk anlaşmasının gereklerini yerine getirmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den de açıklama geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Taraflar Rus ve Amerikan ordularının Suriye'deki koordinasyonunun artırılması yönündeki arzularını dile getirdi" denildi.

Açıklamaya göre, Putin ayrıca, ılımlı muhalif gruplar ile "El Nusra Cephesi gibi terör örgütleri" arasındaki ayrımın yapılmasına yardımcı olması için Obama'ya çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!