ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma

Güncelleme Tarihi:

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2015 17:19

Online eğitime burun kıvırmayın. Bu dünyada yükselen bir trend. Her yıl on binlerce öğrenci bu fırsatla üniversiteli oluyor. Eğer siz de online eğitimin nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız, U.S News’in her yıl ABD’nin en iyi uzaktan eğitim sunan üniversitelerini sıraladığı listeye bir göz atın.

Haberin Devamı

Eğitim özellikle günümüzde daha da sorgulanır oldu. Zihinleri kurcalayan konuların başında ise “Eğitim için fiziksel bir ortama gerek var mı” sorusu geliyor. İnternet dünyası eğitimin görünümünü büyük oranda değiştirdi. Artık evden birkaç tıkla ön lisans, lisans ve master dereceleri almak mümkün. Her ne kadar üniversite sadece ders anlamına gelmese de özellikle zamanı kısıtlı olanlar için, online eğitim göz ardı edilmemesi gereken fırsatlar sunuyor. Üstelik çoğu üniversiteden alacağınız online diplomalarda eşdeğerlik problemi de yaşanmıyor. İşte U.S News’in ABD’nin en iyi uzaktan eğitim sunan üniversiteleri listesindeki altı kurum. Unutmayın, bunlar Türkiye’den adaylara da açık.

Pennsylvania Devlet Üniversitesi (PENN)

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma


ABD’de online eğitime el atan üniversitelerin başında PENN geliyor. 2000 gibi erken bir tarihte yola çıkan üniversite, U.S News tarafından en iyi online lisans programlarında ilk sırada gösteriliyor. PENN, birçok farklı alanda lisans ve yüksek lisans eğitimi veriyor. Muhasebe, reklamcılık, ekonomi, uluslararası ilişkiler, hukuk ve toplum, finans, halk sağlığı yönetimi, pazarlama gibi 25 lisans programında yaklaşık 5 bin online öğrenciye sahip. Üniversite, bu sistemi ‘Dünya Kampusu’ olarak tanımlıyor ve uluslararası öğrencilere de kapılarını açıyor. Türkiye’den bu online programlardan birine kayıt olmak istiyorsanız, öncelikle lise eğitimini tamamladığınızı kanıtlamanız gerekiyor. Notlarınızı ve diplomanızın orijinal dilde kopyasını, kelimesi kelimesine çeviri ile lisenizden onaylı bir şekilde alarak, üniversiteye iletmelisiniz. PENN, lisede tüm düzeylerdeki notlarınızı ve ilgili sertifikalarınızı istiyor. Ayrıca dil yeterliliğinizi son iki yılda yapılmış IELTS (en az 6.5), TOEFL (en az 80) gibi bir dil testi ile kanıtlamanız gerekiyor. Online programların ücretleri bir dönemde aldığınız kredi yükü ile orantılı olarak değişiyor. Tüm online lisans programlarında aynı ücretlendirme uygulanıyor. 2015-2016 eğitim yılı için ders kredisi başına ücret, 535 dolar.

Haberin Devamı

Illinois Üniversitesi (UIC)

Haberin Devamı

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma


UIC, U.S News sıralamasında Daytona Üniversitesi ile birlikte 2’nciliği paylaşıyor. Online lisans programları arasında iş yönetimi, hemşirelik, sağlık bilgileri yönetimi şeklinde 3 bölüm yer alıyor. Üniversitede online master programlarının sayısı daha fazla. Özellikle sağlık bilimleri alanında birçok program bulunuyor. UIC, yüksek lisans programlarında öğrenci kalitesine çok önem veriyor, dikkatlice seçiyor. Başvuru yapmak isteyen adayların lisanstaki not ortalamasının (GPA) en az 3.0 olması gerekiyor. Bu ortalama çoğu üniversitenin normal programlarındaki sınırın bile üstünde. Aynı hassasiyet dil yeterliliği konusunda da var. Tüm yüksek lisans programlarında IELTS’ten 7, TOEFL’dan ise 95 puana sahip öğrenciler başvurabiliyor. Okul ayrıca master programları için hangi bakaloryanın kabul edileceği konusunda da gayet titiz. Online programlara uluslararası başvurular da kabul ediliyor. Ancak özellikle yüksek lisans programlarına başvurmadan önce okulun ilgili ofisine danışmanızda fayda var. Sorularınızı ‘info@online.uic.edu’ adresine iletebilirsiniz.

Haberin Devamı

Daytona Devlet Üniversitesi

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma


Florida’da yer alan üniversite 2006’dan beri online programlara yer veriyor. Üniversite mühendislikler, bilgi teknolojileri, hemşirelik, işletme gibi birçok lisans programlarını çevrimiçi dünyaya başarıyla taşıyor. Ayrıca bilgisayar programlama, internet servisleri teknolojileri, iş yönetimi gibi çeşitli alanlarda online ön lisans programları da bulunuyor. Başvururken sizden ortaöğretimi tamamladığınızı gösteren bir belge isteniyor. TOEFL, ILETS gibi sınavlarda dil yeterliliğinizi de kanıtlamanız bekleniyor.

Oregon Devlet Üniversitesi

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma


Başlangıçta üç alanda online lisans eğitimi veren üniversite, online programlarına dört yeni bölüm daha ekledi: İş yönetimi, tarih, İspanyolca ve sürdürülebilirlik. Kurum, Illinois Üniversitesi gibi uluslararası öğrencilere de önem veriyor. ‘E-campus’ uygulamasıyla dünyanın her yerinden öğrenciler sanal sınıflara bağlanarak, online derslere katılabiliyor, diğer öğrencilerle iletişime geçebiliyor. Başvuruda lise diploması ve notlar isteniyor. ILETS ve TOEFL’da da İngilizce’ye hâkim olduğunuzu ispatlamalısınız. Dikkat çekici diğer nokta ise yabancı dil eğitimleri. Online ortamda Rusça’dan Arapça’ya kadar 11 dildeeğitim alabiliyorsunuz. Dersler eğitimcilerle bire-bir video bağlantılarıyla veriliyor ve sizin de onlarla iletişim kurmanız sağlanıyor. Bir ders kredisi 2015-2016 için ortalama 280 dolar olarak belirlendi. Ancak bu fiyat, bölümlere göre farklılık gösterebiliyor.

Haberin Devamı

Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi

ABD üniversitelerinden ‘online’ diploma


ABD Florida’daki üniversite havacılık alanında en iyilerden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok online programa da sahip. Bunların arasında dört bölüm öne çıkıyor. Aeronotik, havacılık iş yönetimi, havacılık bakım ve onarım, havacılık güvenliği. Bu programlar Türkiye’den öğrencileri kabul ediyor. Üniversitenin internet sitesinde canlı chat ile aday öğrenciler bir araya gelebiliyor. Herhangi bir online lisans programınabaşvurabilmek için lise eğitimi aldığınızı ve dil yeterliliğinizi belirtmeniz gerekiyor. TIME dergisinin ‘gökyüzündeki Harvard’ olarak nitelendirdiği Embry Riddle, havacılık alanında eğitim almak isteyenlerin kapısını çaldığı en iyi üniversitelerden biri. Lisans programlarında ders kredisi başına ücret ise 2015-2016 rakamlarına göre, 355 dolar olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Arizona Devlet Üniversitesi (ASU)

U.S News’in en iyi online lisans programları arasında gösterdiği üniversiteler genellikle ABD’nin güneyinde yer alıyor. Arizona Phoenix’te yer alan ASU da bu geleneği bozmuyor. Lisans düzeyinde yaklaşık 60 program var. Aklınıza gelebilecek birçok alanda online eğitim almak mümkün. Yazılım mühendisliğinden siyasal bilimlere kadar çok geniş bir yelpaze sunuluyor. ASU, dünya çapından gelen başvuruları da değerlendiriyor. Ancak listedeki diğer üniversitelere göre bu oran biraz daha düşük. Başvuru için lise diplomanız ve not bilgilerinizle beraber, dil yeterliğinizi ispatlayacak belgeler isteniyor. Online lisans programlarının 2015-2016 ücretleri kredi başına 490 ile 550 dolar arasında.

Uzaktan eğitimleri olmasa da, Harvard ve Cambrigde üniversiteleri de internet üzerinden bazı eğitim programlarına katılmanıza imkân tanıyor. İşte bu üniversitelerdeki programlara dair bilgiler.

Harvard Extension School

Harvard Üniversitesi’nin akredite ettiği bir okul. Dünyanın önde gelen üniversitesinde online eğitimle ilgili işler burada yürüyor. Online lisans, yüksek lisans, profesyonel sertifikalar ve 700’ün üzerinde kurs veriliyor. Harvard Extension School’da sanat, kültür, işletme, eğitim, teknoloji, çevre ve sürdürülebilirlik gibi birçok alanda eğitim almak mümkün. Ancak bunlara kabul edilmek, kolay değil. Yabancı öğrencilerden uluslararası geçerliliği olan ILETS ve TOEFL gibi dil yeterliliği sınavlarında iyi sonuçlar talep ediyor. Ayrıca lisans ve yüksek lisans programlarına başvurmadan önce sizden ilgili olduğunuz bölümden 3 ders almanız isteniyor. Buradaki ortalama başarınıza göre programlara başvurabiliyorsunuz. Okul güncel akademik başarılara, değer verdiğini söylüyor. Tüm programlarda ücretler kurs başına göre belirleniyor. Lisans programlarında bir öğrenci ortalama 16 ile 32 kurs almak zorunda. Bölümden bölüme değişse de, 2015-2016 yıllık öğrenim ücreti 21 bin dolardan başlayıp 43 bin dolara çıkabiliyor. Üniversite lisans ve yüksek lisansta derslerin çoğunu online ortamda veriyor. Ancak zaman zaman kampusa gitmeniz ve istenilen çalışmaları gerçekleştirmeniz bekleniyor. Harvard Extension School, kampusa gelme imkânı bulamayan uluslararası öğrenciler için profesyonel mesleki sertifikalar öneriyor. Müze çalışmaları, muhasebe, iş iletişimi, market yönetimi, finans prensipleri, uluslararası güvenlik, yazılım mühendisliği, web teknolojileri gibi 24 sertifika var. Ancak iş dünyasında kabul gören bu sertifikaları almak çok kolay değil. Ortalama dört ders alıyorsunuz. 1.5-2 yıl sürüyor ve 9 ile 12 bin dolara mal oluyor.

Cambridge Üniversitesi

İngiltere’nin en iyi üç üniversitesinden biri olarak kabul edilen Cambridge, online eğitim ile bir ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesi vermiyor. Ancak üniversitenin sürekli eğitim merkezinde, birçok alanda ders alabiliyorsunuz. Belli derslerin toplandığı paket sertifikalar da bulunuyor. Psikolojiden çevre mühendisliğine birçok alanda, spesifik konularda yüzlerce ders var. Örneğin I. Elizabeth dönemi ile ilgili bir ders alabilirsiniz. Programlar, uluslararası öğrencilere de açık. Bu dersler 7 ila 10 hafta arasında değişiyor. Ortalama bir dersin ücreti ise 230 sterlin civarında. Başvururken herhangi bir dil yeterliliği istenmiyor. Ancak Cambridge Üniversitesi Sürekli Eğitim Enstitüsü, başvuracak adayları, maksimum fayda için yazma ve konuşma noktasında İngilizce’lerinin iyi olması gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü dersler çok spesifik. Konular da birçok terim ve bilgi içeriyor.

Online eğitim ve uzaktan eğitim aynı şey mi? 

Çoğu zaman iki metod karıştırılıyor. Ancak aralarında fark var. Uzaktan eğitimde öğrenci kendisine genellikle e-posta ile iletilen ders notlarıyla eğitim alıyor ve iletişim neredeyse sıfırainiyor. Ancak online eğitim, sadece fiziksel ortamın varlığını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bunun dışında herkes kendi evinde, diğer öğrenciler ve öğretmenlebağlantı kurup, çevrimiçi bir sınıf oluşturabiliyor. Öğrenciler aralarında grup çalışmaları yapıyor, projeler hazırlıyor. Uzaktan eğitim bireysel bir öğrenme sürecine odaklanırken, online eğitimde daha interaktif bir yapı ön plana çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!