ABD: Türkiye dostumuz ama tutuklamalardan kaygı duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Türkiye dostumuz ama tutuklamalardan kaygı duyuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 09:44

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Türk hükümetinin HDP eşbaşkanları da dahil olmak üzere demokratik yollarla seçilmiş parlemento üyelerini tutuklamasından derin kaygı duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kirby, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısına, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde düzenlenen saldırıyı kınayarak başladı. Kirby, saldırıda yaşamını yitirenlerin kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da bir an önce iyileşmeleri dileğinde bulundu. Kirby, "Biz yine PKK’ya dostumuz ve müttefikimiz Türkiye’ye karşı anlamsız, acımasız saldırılarını durdurma çağrısı yapıyoruz" dedi. Hemen ardından sözü gözaltına alınan ya da tutuklanan HDP yöneticileri ve milletvekillerine getiren Kirby, Türk hükümetinin HDP’lilere yönelik girişimlerinin ve internet erişimini engellemesinin ABD’de derin kaygı uyandırdığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken’in Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile görüşerek bu kaygıları dile getirdiğini aktaran Kirby, "Kendisi Türk yetkililere, demokrasilerde seçilmiş temsilcilere karşı hukuki bir işlem yapılırsa, bunun halkın güvenini pekiştirici ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde olması gerektiğini, internet erişimini yasaklamanın Türkiye’nin demokrasisini ve ekonomik refahını baltaladığını açıklıkla iletti" diye konuştu. Kirby, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların da endişe yaratıcı olduğunu vurguladı.

Kirby, Türkiye’de gelişmelerin NATO ile ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu da; "Türkiye önemli bir NATO üyesi. Türkiye, diyaloğumuzu sürdüreceğimiz bir müttefikimiz, dostumuz ve ortağımızdır. Aramızdaki ilişkiyi güçlü tutmaya ve birlikte çalışmayı sürdüreceğiz" diye yanıtladı.

Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olmasını ve Türkiye’nin geleceğini önemsediklerini vurgulayan Kırby, "Bu nedenle endişelerimizi dile getiriyoruz. Fakat bunları Türkiye’nin NATO üyeliğiyle ilişkilendirmiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!