ABD Senatosu’ndan Suudileri kızdıracak adım

Güncelleme Tarihi:

ABD Senatosu’ndan Suudileri kızdıracak adım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 23:39

ABD Kongresi’ni oluşturan iki yasama organından biri olan ABD Senatosu, 11 Eylül 2011’deki terörist saldırılarda ölen 2 bin 977 kişinin yakınlarının Suudi Arabistan’a dava açabilmesine olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi’nde de oylanması beklenen “Terörizmin Destekçilerine Karşı Adalet Yasası”na Beyaz Saray’dan tepki gecikmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama yönetiminin kararın Kongre’nin onayını alması durumunda bile yönetimin veto edebileceğini söyledi.

Yasa tasarısı, 14 yıl önce 11 Eylül ile ilgili olarak hazırlanan 800 sayfalık raporun, dönemin Devlet Başkanı George W. Bush tarafından ‘ulusal güvenlik gerekçesiyle’ ilgili olarak sansürlenen 28 sayfalık kısmının da kamuoyuna açıklanmasının yolunu açabilir. Raporu hazırlayan veya okuma fırsatı bulan yetkililer bu sayfalarda Suudi Arabistan’ın saldırılarla ilişkilendirildiği yönünde yorumlar yapmış ancak ayrıntı verilmemişti. New York Times gazetesi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr’in, ABD’li mevkidaşı John Kerry’e bu bölümün açıklanması halinde, ellerindeki ABD Merkez Bankası’na ait 750 milyar dolarlık bono ve tahvili satacakları tehdidini ilettiğini yazmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!