ABD, Romanya'daki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Romanyadaki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 07:38

Romanya'nın güneyi Deveselu'daki eski Romanya hava üssünde Perşembe günü düzenlenecek törene üst düzey ABD'li yetkililerin yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD, Romanyadaki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor


ABD, balistik füze savunmasında etkili olan 'Aegis' sisteminin özellikle Orta Doğu'dan gelebilecek kısa ve uzun menzilli füze saldırılarına karşı NATO'yu koruma amacında olduğunu söyledi. 

Rusya ise sistemi kendi güvenliğine karşı tehdit olarak görüyor. 

ABD'nin 2013 yılından bu yana radar sistemine ve SM-2 füze savarlarına 800 milyon dolar harcadığı düşünülüyor.

ABD, Doğu Avrupa'da askeri varlığını artırıyor 

Romanya'da aktif hale getirilecek Aegis füze savunma sisteminde SM-2 füzesavar bataryası da bulundurulacak.

NATO ve ABD'li yetkililer sistemin, 'haydut devlet' olarak adlandırılan ülkelerden atılabilecek füzelerin takibi ve önlenmesi için geliştirildiğini söylüyor. Geçmişte, bu bağlamda İran'ın adı geçse de ABD, Kuzey Kore'yi de tehdit olarak görüyordu. 

ABD, Aegis sistemini savaş gemilerinde de deniyordu. Yetkililer füze savunma kalkanının Rusya'ya karşı olmadığını da belirtti. 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Frank Rose, Çarşamba günkü açıklamasında "Hem ABD hem de NATO, sistemin Rusya'ya karşı tasarlanmadığını ve Rusya'nın stratejik caydırıcı kabiliyetini baltalama kapasitesine sahip olmadığını açıkça ifade etti" dedi. 

Rusya: Anlaşma ihlâli

Rose, "Rusya defalarca ABD ve NATO savunmasının Rusya'ya karşı olduğu ve kendi stratejik nükleer caydırıcı kapasitesine bir tehdit oluşturduğu endişesini dile getirdi. Bu kesinlikle doğru değil" diye ekledi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günkü açıklamasında sistemin nükleer kuvvetler anlaşmasını ihlal ettiği uyarısında bulundu. 

Interfax haber ajansının aktardığına göre bakanlıktan yapılan açıklamada, Romanya'daki sistemin 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın ihlali olduğunu savundu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın silahların yaygınlaşması ve denetlenmesi sorunlarından sorumlu yetkili Mihail Ulyanov "Bu karar zararlı ve yanlış çünkü stratejik istikrarı bozma kapasitesi var" dedi. 

Cuma günü de füze savunma kalkanı projesinin bir diğer aşaması da Polonya'nın Redzikowo şehrinde düzenlenecek törenle ilan edilecek. Polonya'daki Aegis füzeleri ise 2018'de aktif hale getirilecek. 

Sistemin, fırlatılan bir füzeyi yeryüzü atmosferine girmeden uzayda yok etme özelliği var. 

Ulyanov, sistemle beraber 'Rusya'nın çıkarlarının doğrudan etkilendiğini' söyledi ve Amerikalıların MK-41 fırlatma sistemlerinin yalnızca hava savunma füzeleri için değil güdümlü füzeler için de kullanılabileceğini belirtti. 

Ulyanov, "Bizim bakış açımıza göre bu Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasının ihlalidir" dedi.

ABD, Romanyadaki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!