ABD raporunda Türkiye yorumları

Güncelleme Tarihi:

ABD raporunda Türkiye yorumları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 00:51

ABD İstihbarat Direktörlüğü’nün (DNA) yıllık olarak yayınladığı ‘Küresel Eğilimler’ raporunda Türkiye’de milliyetçiliğin tırmanışa geçtiği kaydedilirken, giderek bağımsızlaşan Türk dış politikasının NATO içinde ve NATO-AB ilişkilerinde sorunlara yol açabileceği tahmini yapıldı.

Haberin Devamı

‘Gelişimin Tezatları’ alt başlığını taşıyan bu yılki raporda Türkiye ile ilgili şu yorumlara yer verildi:

- Popülizmin yakın akrabası olan milliyetçilik Çin, Rusya, Türkiye ve liderlerin siyasi iktidarını, yerel politik alternatifleri yok ederek tahkim etmeye çalıştığı ve bu esnada uluslararası ilişkileri varoluşsal terimlerle tanımladıkları başka bazı ülkelerde öne çıkacak.

- Türkiye’deki giderek artan bağımsız ve çok yönlü dış politika ve bunun demokratik olmayan dürtüleri, en azından orta vadede, Avrupa’daki entegrasyon karşıtı akımlara eklenecek. Bu NATO’nun bütünlüğüne ve NATO-AB işbirliğine tehdit arz ediyor.

- Yaşam standartlarının gerilemesi, geleneksel olarak demokrasinin kalesi Batı Avrupa’da demokratik değerlerin itibar kaybetmesine ve bunun bütün dünyaya yansımasına yol açabilir. Bunun gibi dinamikler, Macaristan ve Polonya’da olduğu gibi demokraside bozulmalara ya da Türkiye’de olduğu gibi daha fazla otoriterliğe yönelmeyle sonuçlanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!