'ABD, PYD'yi Rusya'ya bırakmak istemiyor'

Güncelleme Tarihi:

ABD, PYDyi Rusyaya bırakmak istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 14:46

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Şu anda ABD, YPG'yi Rusya'ya bırakmak istemiyor. Bundan dolayı bir kendilerine göre politikaları var. Biz de bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Hem Rusya'ya hem Amerika'ya. Bu daha büyük sorunların fitilini ateşler. Türkiye'nin tavrı bu" dedi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Işık'ın konuşmasından satır başları şöyle:

(Barza'ninin 500 köyün boşaltılmasına dair açıklaması) Zannediyorum Sincar bağlamında bu söylendi. Yeni bir Kandil oluşturmaya çalışıyor. PKK ezidileri kullanarak, onların muhafızıymış gibi kendilerine bir legal görünüm oluşturmaya çalışıyor. Hem Irak hükümetiyle, hem kuzey ırak bölgesel yönetimiyle konuşuyoruz. PKK'nın bir alan oluşturmasına kesinlikle izin veremeyiz.

(Barzani ile ortak operasyon olabilir mi?) Her türlü seçenek masada. Kırmızı çizgimiz PKK'nın yeni kandil oluşturmaması. Olursa Türkiye gereğini yapacak.

(Harp Akademileri) Şu ana kadar bizim FETÖ bağlantısı nedeniyle uzaklaştırdığımız askeri personelin sayısı 6514, böyle bir sayı. Bu muvazzaf. Bu sayıya mukabil şu anda 15 Mart itibariyle 3 bin subayı, 5 bin astbsubay,i 2250 uzman erbaş, 4500 sözleşmeli er eğitimlerine başladı. toplam sayıyı 30 bine çıkartıyoruz. 14 bin 750 personel eğitime başladı. Artık sen askersin dediğimiz, mülakatlarını yaptığımız, eğitime başlattığımız 14 bin 750 kişi var şu anda. İnsan kaynağı açığımız yok.

Haberin Devamı

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ VAR MI?

Var. Türkiye bu sorununu bütün kurumlarda aştı, TSK'da da aştı. Mesleğinin gereğini yapmak kaydıyla isteyen başörtüsüyle yapsın, isteyen başı açık yapsın. Türkiye bu sorunu tümüyle aşmış oldu.

HOLLANDA İLE SİYASİ KRİZ

Dün seçim oldu Hollanda'da. Bu sabahtan itibaren yumuşama mesajları gelmeye başladı. Hollanda NATO üyesi bir ülke. Türkiye'nin dostluğu Hollanda için de çok önemli. Ancak yaşadığımız sorunların temelinde ne yatıyor? Siyasetin ırkçılığa teslim olması yatıyor. Resmen faşist anlayış avrupa siyasetini teslim almış noktada. Üç oy fazla alacğaım diye hollanda başbakanı, ırkçı partinin tuzağına düştü.

Ama bunun sonucunda ortaya koydukları tavır hiçbir şekilde kabul edilemez. Ve gereği yapılmadıkça ilişkilerin düzelmesi söz konusu değil. Hangi tedbirin devreye konulacağına hükümet olarak karar veriyoruz. Zamanlaması ve kapsamını bakanlar kurulunda görüşüyoruz ve ona göre hayata geçiriyoruz. Hollanda'nın bu yaptığı ne diplomatik nezakete, ne de insani anlayışa uymayan insani değerlere uymayan davranışlara cezasız kalmaması en önemli önceliğimiz.

(Muhalefetin İncirlik'teki askeri varlığın kısıtlanması talebi) Almanya'nın tavrını sürdürmesi durumunda... Türkiye Almanya için, Almanya Türkiye için önemli ülkedir. Biz bu yanlışlardan dönmelerini bekliyoruz. Türkiye'ye yönelik ırkçı partilerin esareti altına girerlerse, Türkiye incirlik dahil pek çok tedbiri düşünür ve gerektiğinde kararı alabilir.

Haberin Devamı

RUSYA İLE S-400 GÖRÜŞMELERİ

S-400 için ilerleme sağlandı. S-400'ler NATO sistemine entegre etmiyoruz. Kendi milli imkanlarımızla kullanmış olacağız. Türkiye'nin kendi envanterindeki bir silah olarak kalacak. Bunlar biliyorsunuz hiçbir zaman 'PYD-YPG olarak oluşturduk' demiyorlar. Suriye Demokratik Güçleri kılıfını kullanıyorlar. Şu anda orada Türkiye’nin baskısını üzerlerinde hissediyorlar. Ama diğer taraftan Amerika, Rusya ve rejim bayraklarıyla faaliyetlerini yükseltmeye çalışıyorlar.

Bizim için orada El Bab operasyonunun en temel 3 önceliği vardı. Birincisi Türkiye'ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak, ikincisi DEAŞ'ın temizlenmesi, üçüncüsü özellikle PYD'nin kantonları birleştirme hayalini yok etmek... Bu üç hedefe de ulaşıldı. Önemli bir başarı elde edildi. Şimdi DEAŞ'tan temizlenen bölgelerin o bölge insanının tekrar geriye dönmesini sağlayacak şekilde alt ve üst yapının oluşturulması önemli. Ama Münbiç konusunda, Münbiç'te ciddi bir güç mücadelesi var. Bir taraftan PYD Amerika bayrağını, rejim bayrağını, Rus bayrağını sallıyor. Tek girmesini istemedikleri güç Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu.

Biz bu noktada Amerikan yönetiminin bize verdiği söz tutmasını bekliyoruz. Şimdi bu noktada da PYD bir farklı bir atraksiyon yaptı ve rejim ve Rusya'yı Münbiç'e sokma gibi pozisyonu aldı. Bunların görüşmeleri devam ediyor. Bizim kırmızı çizgimiz Münbiç'te PYD unsurunun kalmamasıdır. Bunu sağlayacağız, bunun için öncelikli diplomasiyi sürekli devrede tutuyoruz.

Diplomatik seçeneği sonuna kadar zorlamak durumundayız. Şu anda Münbiç'te hem Rusya var ve en azından Rus bayrağını PYD'liler de olsa dalgalandırıyorlar. Diğer tarafta Amerika var. Biz bu konuda sözlerini tutmalarını bekliyoruz.

Ruslar biz PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz diye yaklaşımları var. Rusya, PKK'yı da resmen terör örgütü olarak da tanımlamıyorlar. Ancak biz PYD'nin bölge için ne kadar tehlikeli olduğunu, hem Rus mevkidaşlarımıza hem Amerikalı mevkidaşlarımıza anlatmaya devam ediyoruz. PYD ile eğer iş yapılırsa bölgenin belki DEAŞ'tan temizleneceğini ama DEAŞ sonrasında daha büyük bir kaosun içerisine girme riskiyle karşı karşıya olduklarını anlatıyoruz. Onlar da 'Türkiye'nin hassasiyetlerini anlıyoruz' diyorlar ama, kendi politikalarını uygulamaktan da geri durmuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!