ABD’nin Ankara Büyükelçisi için yeni formül önerildi

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin Ankara Büyükelçisi için yeni formül önerildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2010 00:00

ABD’nin 31 Temmuz 2010’da görevi sona eren James Jeffrey’in yerine Ankara Büyükelçiliği için seçtiği Frank Ricciardone’nin ataması, Kongre çalışmalarının sona ermesi üzerine önceki gün Beyaz Saray’a geri gönderildi. ABD Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, çarşamba günü Senato’nun çalışmalarını sona erdirmesinden önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Dışişleri olarak Beyaz Saray’dan Ricciardone için mola (recess) ataması talep ettiklerini açıkladı.

Atama süreci nasıl işliyor

Mola ataması, Kongre’nin çalışmalarına ara verdiği sırada ABD Başkanı’nın Senato’yu by-pass ederek atama yapmasına deniliyor. Bir atamanın Senato tarafından onay görmemiş olması, büyükelçiler açısından makbul karşılanmamakta. Ancak Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, daha önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, 59 yaşındaki Ricciardone’nin de mola atamasına razı olduğunu dolaylı yoldan öğrendiklerini belirtti.

Veto sürer mi

ABD Başkanı Barack Obama’nın mola ataması yapması durumunda, Ricciardone Ankara’da en fazla bir yıl kalabilecek. Yani bir sonraki Senato oturumunun vereceği araya kadar. Atamaya veto koyan Kansas Senatörü Sam Brownback’in yeni Senato’da görev almayacak. Bu durumda Ricciardone’nin Senato tarafından onaylanma olasılığı da mevcut. Ancak Brownback’in vetosunu Arizona Senatörü Jon Kyl’ın üstlenmesi bekleniyor. Brownback, Ricciardone’nin hükümetin etkisinde kalabileceğini öne sürerek atamayı bloke etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!