ABD’linin silah inadı kırılıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

ABD’linin silah inadı kırılıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 11:51

ABD’nin Newtown kasabasında yaşanan ve 20’si çocuk 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan korkunç saldırının ardından Amerika ilk defa silah satışlarını kısıtlayacak bir yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Amerikan kamuoyunun da kararlı olduğunu gören silah lobisi Ulusal Silah Birliği bile dün bir bildiri yayınlayarak tarihinde ilk kez adım atmaya hazır olduğunu açıkladı.

Bireysel silahlanma ABD’de yılda 3.5 milyar dolarlık bir pazar. Bu yüzden her yıl Amerikan Kongresi’ne yılda 17 milyon dolar bağış parası akıtan, 4 milyon üyesi bulunan Ulusal Silah Birliği (NRA) gibi devasa bir lobi örgütlenmeleri var. Ama onun ötesinde, bütün bir sistemi bireysel haklar üzerine oturtan Amerikalılar için silaha erişim bir özgürlük kıstası. Amerikan Anayasası’nın İkinci Ek Maddesi ile de güvence altına alınmış, asla vazgeçmeyecekleri bir hak. Ancak geçen haftaki 20’si çocuk 26 kişinin silaha erişimi olan bir genç tarafından katledilmesi ülkede öyle bir travma yarattı ki, şimdi lobi örgütlenmeleri dahil tüm Amerika, tarihte ilk kez silah karşıtı bir düzenlemeye bu kadar yaklaştı.

Haberin Devamı

EMİR OBAMA’DAN
Başkan Barack Obama’nın pazartesi günü kabine üyelerine saldırı silahlarının satışını kısıtlayacak bir düzenleme talimatı verdiğinin basına sızmasından beri büyük bir hareketlilik başlamış durumda. Newtown’da hafta sonu ölen çocukların aileleriyle buluşan ve bu konuda mutlaka bir adım atacağı sözü veren Obama’nın nasıl bir düzenleme düşündüğü henüz net değil. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’nin Salı günkü brifingde açıkladığı şekliyle, “ Başkan Obama saldırı silahlarının satışının yeniden düzenlenmesine aktif olarak destekçi ve silah fuarlarında herkesin satıcılardan sicil kaydı olmadan silah alabilmesine olanak tanıyan yasal boşlukların giderilmesi konusunda istekli.”

KOORDİNATÖR BIDEN
Beyaz Saray çevrelerinde Obama’nın silah karşıtı düzenlemenin hazırlanması için Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı görevlendirdiği konuşuluyor. Son yapılan anketlerde Amerikan halkının yüzde 54’ünün silah satışlarında daha sıkı bir düzenlemeyi destekliyor olması ise Obama’nın elini güçlendiriyor.

İşi daha da ilginç hale sokan ise Cuma sabahı yaşanan olaydan beri sessiz kalan NRA’ın dün ilk defa bir açıklama yayınlayarak böyle bir olayın tekrarlanmaması için üretilen çabalara destek olacağını açıklaması oldu. Çünkü 2007’deki  32 kişinin katledildiği Virginia Tech katliamında bile geri adım atmayan NRA’ın, Cuma günü bu konuda bir basın toplantısı da düzenleyeceğini açıklaması, Amerikalıların silah inadının bir ölçüde kırılmış olabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

SAF DEĞİŞTİRİYORLAR
ABD’nin silah karşıtı bir düzenlemeye çok yaklaştığının bir başka kanıtı, şimdiye kadar silah yanlısı duruşlarıyla bilinen bazı politikacıların da pozisyonlarının değiştirmeye başlaması. Bunların en bilineni Demokratların Senato’daki çoğunluk lideri Harry Reid. Nevada Senatörü gibi hem Demokrat hem Cumhuriyetçi kanattan birçok senatör ve milletvekili, art arda saldırı silahlarının satışının engellenmesi konusunda yapılacak bir düzenlemeye destek vereceklerini açıklıyorlar. California, Ohio gibi eyaletler de, eyalet bazında silah karşıtı yeni düzenlemeler yapabileceklerini açıklıyorlar. Ancak belki de en ilginci… Walmart, Dick’s Sporting Goods gibi mağazalar, Newtown’daki olayın ardından şimdilik geçici de olsa silah satışlarını durduklarını açıklıyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!