ABD’li Mücahit

Güncelleme Tarihi:

ABD’li Mücahit
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2001 00:00


Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON
Haberin Devamı

Başında bulunduğu İhlas Finans kapatılmadan bir süre önce ABD'ye giden Mücahid Ören, yemin ederek bu ülkenin resmen vatandaşı oldu. Tören, ABD Bayrak Günü'nde, ülkenin ilk Başkanı George Washington'un yaşadığı evin bahçesinde gerçekleştirildi. Ören böylece, Türkiye'ye ‘‘iade’’ edilme korkusundan kurtuldu.

İhlas Holding Genel Müdürü Ahmet Mücahid Ören, yemin ederek resmen ABD vatandaşı oldu. 49 diğer yabancıyla birlikte Ahmet Mücahid Ören'in de yemin ettiği vatandaşlık töreni, ‘ABD Bayrak Günü’nde, ülkenin Başkomutanı ve ilk Başkanı George Washington'un yaşadığı evin bahçesinde gerçekleşti.

Virginia Eyaleti'ndeki Mount Vernon denilen bölgede ABD vatandaşlığına geçiş için yapılan yemin töreni ve ilgili etkinlikler bir saat kadar sürdü. Ahmet Mücahid Ören ile birlikte ‘‘artık resmen Amerikalı’’ olanlar arasında üç İranlı, beş Hintli, iki Pakistanlı, bir Bangladeşli, bir Suudi Arabistanlı, bir Kuveytli, bir Faslı ve Ahmet Demirtaş adında bir başka Türk de yer aldı.

EŞ DURUMUNDAN ABD'Lİ

Yeni Amerikalılar ellerini kaldırıp yemin ettikten sonra imzalarını taşıyan vatandaşlık belgelerini aldılar. New York Eyaleti'nin Buffalo kentinde ikamet ettiği belirtilen İhlas Holding Genel Müdürü Ahmet Mücahid Ören'in ‘‘Amerikalı eş durumu’’ nedeniyle ABD vatandaşlığına ‘‘hak’’ kazandığı ifade ediliyor. Bayrak Günü'ndeki yemin töreni sırasında bando tarafından ulusal marşlar çalındı ve ABD Milli Marşı da okundu.

Tören, ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (INS) ile ‘‘The Mount Vernon Ladies Association’’ tarafından düzenlendi. INS Bölge Direktörü Warren A. Lewis tarafından yeni vatandaşlara toplu yemin ettirildi.

TÜRKLÜK BAĞINDAN VAZGEÇTİ

Yemin eden yeni Amerikalılar, bugüne kadar vatandaşları oldukları devletlerle aralarındaki bağlardan vazgeçtiklerini resmen ilan ettiler. Yeni vatandaşlar grubu, ABD'nin anayasası ve yasalarını ‘‘iç ve dış’’ bütün düşmanlara karşı savunacağını, ABD'ye gerçek bir bağlılık göstereceğini, yasa gerektirirse silah altına alınacağını ve ABD Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet vereceğini, yasa gerektirirse ulusal önemde sivil görev üstleneceğini ve bu yükümlülükleri özgür iradesiyle ve çekincesiz olarak yaşama geçireceğini deklare etti. Vatandaşlık belgesine imza attığını söyleyen grup üyeleri, toplu olarak ‘‘Tanrı bana yardımcı olsun’’ dedi.

İŞTE O YEMİN

Burada önünüzde, şimdiye kadar tabiyetinde bulunduğum her türlü devlet ve egemenliğini reddettiğime, bundan böyle, ABD Anayasası'nı ve yasalarını, iç ve dış düşmanlarına karşı savunacağıma, ABD'ye bağlılık ve sadakat göstereceğime, kanunun gerektirdiği durumlarda ABD için silah taşıyacağıma, kanunun gerektirdiği hallerde ABD ordusuna hizmet vereceğime, kanunun gerektirdiği durumlarda sivil yönetim altında ulusal önemi olan işlerde çalışacağıma ve bu yükümlülükleri özgür bir şekilde, akıl sağlığım yerinde ve samimi olarak üstlendiğime yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun.

Soruşturma sürüyor

Para toplama izni iptal edilen İhlas Finans'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hacı Ali Başpınar tarafından başlatılan soruşturma sürüyor. İçinin boşaltıldığı iddia edilen İhlas Finans'ta paraları batan çok sayıda mevduat sahibi, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı yürüten Savcı Başpınar, bankanın içinin boşaltılıp boşaltılmadığının tespit edilmesi için, başvuru dosyalarını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) gönderdi. Kurumdan gelecek rapora göre, İhlas Finans'ın eski yöneticileri hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

200 bin kişi yolunu bekliyor

İhlas Grubu'nun Başkanı Enver Ören'in oğlu olan Ahmet Mücahit Ören, İhlas Finans Kurumu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyordu. Fiilen aynı grup içinde olmakla birlikte İhlas Holding grup şirketleriyle yasal olarak ve kağıt üzerinde hiçbir ilişkisi yok gibi görünen İhlas Finans'ın yönetim kurulu başkanlığından, kuruma el konulmasından sonra istifa eden Mücahit Ören, o tarihlerden bu yana Amerika'da bulunuyordu. Enver Ören, işleri son 2 yıldır TÜSİAD'ın en genç üyelerinden olan 31 yaşındaki oğlu Mücahit Ören'e bırakmış, ancak grupta işlerin kötüye gitmesiyle birlikte geçen yılın sonlarında yönetime el koymuştu. ‘‘İslami bankacılık’’ sloganıyla faaliyet gösteren kurumun el konulmasından hemen önce Amerika'ya giden Mücahit Ören'in yolunu bekleyen yaklaşık 600 trilyon lirası kurumda bulunan 200 bin yatırımcıya, ‘‘kaçmadığı ve döneceği’’ açıklamaları yapılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!