ABD’li Kraft Cadbury’yi aldı Kent, 1 milyar dolara dayandı

Güncelleme Tarihi:

ABD’li Kraft Cadbury’yi aldı Kent, 1 milyar dolara dayandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 00:00

Türkiye’de Milka, Tang, Cipso gibi markalarla yer alan Amerikan Kraft Foods’un, İngiliz Cadbury’yi 19.4 milyar dolara almasından sonra, Cadbury’nin yaklaşık yüzde 99’una sahip olduğu Kent Gıda, İMKB’de 2 günde yüzde 25.5 prim yaptı. Kent’in piyasa değeri 1 milyar dolara dayandı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ Cadbury’yi satın alabilmek için 6 aydır; 16.4 milyar dolar ile 19.4 milyar dolar arasında değişen 4 teklif veren Amerikan Kraft Foods, son teklifinde muradına ererken Cadbury’nin çoğunluk hisselerini Tahincioğlu Grubu’ndan aldığı Kent Gıda’nın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki hisseleri tırmanışa geçti. Tahincioğlu ailesinin temellerini 1927’de attığı ve 1956’da şirket olan Kent Gıda’nın yüzde 51’i, 2002’de el değiştirmiş ve İngiliz Cadbury’ye geçmişti.
Tahincioğlu sattı
Cadbury Schweppes, yüzde 51 hisseyi o dönem 75 milyon dolara aldı. Şirket için, yaklaşık 150 milyon dolar piyasa değeri ortaya çıktı. Bu satıştan sonra Borsa’da küçük yatırımcının elinde olan hisseler için de çağrıda bulunan Cadbury, Temmuz 2002’de şirketin yüzde 14.09’unu da 20 milyon dolara almıştı. Tahincioğlu Holding, şirketteki yüzde 30 hissesini Aralık 2005’te 95 milyon dolara, yüzde 4 hissesini ise Mayıs 2009’da 17 milyon dolara satarak Kent Gıda’dan tamamen çekilmişti.
Cirosu 42 milyar dolar
Türkiye’de Kent Gıda’nın yanı sıra Intergum’la da yer alan, yaklaşık 10 milyar dolar cirolu Cadbury’nin; Jelibon, Tofita, Olips, Topitop, Missbon, Bonibon, Poptip, Kent, Falım, First ve Toybox gibi çok bilinen markaları var. Kraft’ın ise Milka, Tang, Jacobs, Patos, Cipso, Çerezos, Toblerone markaları var. Kraft Foods, gıda ve içecek alanında, dünyanın en büyük ikinci şirketi. 2007’de yaklaşık 37 milyar dolar ciro yapan Kraft, 2008’de bu rakamı 42 milyar dolara çıkarmıştı.
Milyar dolarlık 9 marka
168 fabrikada 98 bin kişi istihdam eden Kraft’ın Cadbury ile birleşmesi sonrası, ortaya 52 milyar dolar cirolu şirket çıkacak. Kraft Foods Türkiye’nin internet sitesinde, “Yıllık cirosu 100 milyon doları geçen 50’den fazla marka ve 1 milyar doları aşan 9 adet markaya sahibiz” ifadeleri yer alıyor. Cadbury’nin çoğunluğa sahip olduğu Kent Gıda hisseleri de Kraft’a geçecek. Eylül ayında Kraft’ın ilk teklifi gelince Kent Gıda hisseleri, Borsa’da 50 TL’den 59 TL’ye kadar çıkmış; geçen ay ise son 6 ayın en düşüğü olan 39.25 TL’yi görmüştü.
2 günde yüzde 25.5 artış
Cadbury’nin Kraft’a satışı kesinleşince yine hareketlenen Kent Gıda hisseleri, Pazartesi günü 45 TL’den kapanmışken, 2 günlük artışla dün ikinci seansta 62.50 TL’ye kadar çıktı. Bu noktada 2 günlük artış yüzde 39’u buldu. Ancak kâr satışları gelince günü 56.50 TL’den tamamladı. Yine de dünkü artış yüzde 5.61 oldu. Önceki gün de yüzde 18.89 artan hisseler 2 günde yüzde 25.5 prim yaptı. Şirketin piyasa değeri 2 gün önce 1.1 milyar TL (yaklaşık 750 milyon dolar) idi, dün gün içinde 1.5 milyar TL’nin üzerine kadar çıktı, günü 1 milyar 385 milyon TL’den tamamladı. Dolar cinsinden piyasa değeri de gün içinde bir ara 1 milyar doları geçen Kent Gıda, kapanışı ise 945 milyon dolardan yaptı.

Haberin Devamı

Brown: Cadbury’de iş kaybı olmayacak

Haberin Devamı

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown, Amerikan Kraft’ın İngiliz Cadbury’i satın almasının ardından, Cadbury’de iş kayıpları olmayacağı konusunda güvence verdi. Brown, “İnsanların işleri konusunda endişe duyduğu bir dönemde, Cadbury’de iş kayıpları olmayacağı yönünde güvence veriyoruz” dedi. Dünya genelinde 60 ülkede 45 bin çalışanı olan Cadbury’nin İngiltere ve İrlanda’da ise 6 bin çalışanı var. Cadbury’nin satışı, dünkü İngiliz gazetelerinde de geniş yer buldu. Independent  gazetesi, “Kraft ava çıktı ve böyle bir şirketi satabilecek tek ülkeye, İngiltere’ye geldi” dedi. Times ise “Kraft İngiltere’nin simgelerinden birini yuttu, binlerce kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya” başlığını attı.

Haberin Devamı

Cadbury Başkanı:İş kaybı kaçınılmaz

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown, Cadbury işçilerini rahatlatmaya çalışırken, Cadbury Başkanı Roger Carr ise satışın ardından iş kayıplarının “kaçınılmaz” olacağını bildirdi Carr, “İş kayıpları Cadbury’nin Londra Uxbridge’deki merkezinde olabilir” dedi, sayısı hakkında bilgi vermedi. Roger Carr, Kraft’ın Cadbury’nin İngiltere’deki üretim birimlerini ise destekleyip geliştireceğini gördüğünü kaydetti. Satışın, Cadbury hissedarları için
iyi bir değeri temsil ettiğine inandığını ifade eden Carr,
buna karşılık ‘bazı tasarruf tedbirlerinin açık olduğunu’ belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!