ABD kendi vatandaşlarını süresiz tutuklayabilecek

Güncelleme Tarihi:

ABD kendi vatandaşlarını süresiz tutuklayabilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, ülke topraklarında tutuklandıktan sonra Küba’daki Guantanamo hapishanesine gönderilen terör şüphelilerinin, mahkemeye çıkarılmadan süresiz olarak gözaltında tutulabilmelerini öngören yeni güvenlik yasasını veto etme kararından vazgeçti. Eleştirmenler, bu yasayla Obama'nın kendi adını yaralayacağını öne sürüyor.

Yeni yasa kapsamında, El Kaide veya diğer terör örgütlerine mensup olduğundan şüphelenilen kişiler ABD topraklarında yakalanıp, süresiz olarak gözaltında tutulabilecek.

 

ABD ordusuna kaynak sağlayan savunma yetkisi yasasının kapsamında olan tasarı, Washington için “terörle mücadele” alanını önemli ölçüde genişletecek.

 

Obama yönetimi, söz konusu yasa tasarısını geçmişte veto edeceği tehdidinde bulunmuştu. Ancak yasa tasarısının “hafifletilen” nihai hali Beyaz Saray’ın tavrını değiştirdi. Yeni yasa, normalde Dışişleri Bakanlığı’na ait olan askeri gözaltından vazgeçme yetkisini ABD Başkanı’na verecek.

 

Yasa teklifinin Kongre’deki destekçileri, yeni uygulamanın Guantanamo’daki mahkumların süresiz olarak gözaltında tutulmalarından bir farkı olmadığını belirtiyor.

 

Ancak muhaliflere göre, bu teklif sayesinde, Guantanamo'daki gözaltı uygulamaları daha da geniş kapsamlı hale gelecek ve ABD vatandaşları kendi topraklarında gözaltına alınarak bu hapishaneye gönderilebilecek.

Haberin Devamı

 

İnsan hakları örgütleri, Obama’yı ilkelerinden vazgeçmekle eleştiriyor. Yasa teklifi aynı zamanda, “sonu görülmeyen bir savaşın” devam ettirilmesi adına bireysel hakların ihlal edilmesi anlamına geldiğini öne süren liberalleri de kızdırdı. 

 

“GEÇMİŞTE ÇILGINLIK DERLERDİ”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Tom Malinowski, “Bu o kadar radikal bir teklif ki eğer George W. Bush’un başkanlığı döneminde öne sürülse çılgınlık olduğu düşünülürdü” dedi.

 

Malinowski, “Bu yasa teklifi ABD’nin diğer ülkelere benimsememeleri için baskı yaptığı sistemin ta kendisini getiriyor… Washington’ın, Mısır’a olağanüstü hal kanunları ve askeri mahkemeleri kaldırması için baskı yaptığı bir dönemde bu kararı alması pek tutarlı bir hareket değil” dedi.

Haberin Devamı

 

Hem Temsilciler Meclisi, hem de Senato’da yeni yasa teklifi üzerinde sıcak tartışmalar yaşandı. Yeni yasa, yurtdışındaki İslami terör örgütleriyle bağlantısı olduğundan şüphelenilen kişilerin ABD’de tutuklanmasına ve daha önceden FBI veya hukuki kurumlarda tutulan şüphelilerin bu sefer orduya teslim edilmelerini gerektirecek.

 

FBI Direktörü Robert Mueller, yeni yasanın terörle mücadele yetkilileri arasında karmaşaya neden olabileceğini belirtirken, Washington ACLU Hukuk Bürosu direktörü Laura Murphy, “Eğer Başkan Obama bu yasayı imzalara, hem kendi adını hem de ABD’nin hukukun üstünlüğünü savunucusu olarak edindiği itibarı yaralayacak” dedi.

 

Ordunun elindeki şüpheliler, mahkemeye çıkarılmadan süresiz olarak gözaltında tutulabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!