ABD, Irak’ta neden kaybediyor?

KİM ne derse desin, ABD Irak’ta başarısız!Günbegün başarısızlığın getirdiği sonuçlar daha beter paniğe ve kaosa dönüşüyor.

Başarısızlığın nedenlerini araştıran analistler, çeşitli görüşler ileri sürüyorlar. Analizlerin çoğunluğu siyasi analizler. Bazıları ise askeri alanı kapsıyor. Bunlar içinde bir makale dikkatimi çekti.

Makaleyi kısaca özetleyerek ilgili kamuoyunun görüşlerine sunuyorum.

* * *

Dış İlişkiler Konseyi’nde üye, Savunma Bilgileri Merkezi uzman danışmanı Lawrance J. Korb’un Foreign Affairs Dergisi’nin mart-nisan 2004 sayısında yayınlanan ‘Fixing the Mix: How to Update the Army’s Reserves’ (Karışımı Düzeltmek: Yedek (Gönüllü-Maaşlı) Askerler Nasıl Güncel Hale Gelir?) başlıklı makalesi ezcümle diyor ki:

* * *

- Afganistan ve Irak’ta savaş alanında kazanılan kolay ve çabuk zaferler, ABD ordusunda yapılan teknolojik ağırlıklı iyileştirmelerin ne kadar yerinde olduğunu göstermiştir. Ancak, daha sonraları her iki ülkede de barışı yerleştirmek için gösterilen gayretlerin zayıf kalması, diğer bir askeri alanda iyileştirme yapılamadığı gibi açıkça geri kalındığını göstermektedir. Bu alan da ABD ordusunun personelidir.

ABD ordusu, insan kaynağı (asker) açısından başarısızdır.

* * *

Korb; Vietnam Savaşı’nın, elitin askerlikten kaçması nedeniyle, mecburi askerliğin eğitimsiz kitle tarafından deruhte edilmesi sonucu kaybedildiğine inananların baskısı ile yedek (gönüllü-maaşlı) askerlik dönemine girildiğini bildiriyor.

Ancak, maaşlı askerlerin aldığı yüksek ücretler, muvazzaf askerlerin sayısının azaltılma mecburiyetini doğurmuş.

Öte yanda gönüllü askerlerin, teknik ve psikolojik nedenlerle yurtdışı görevlerde 6 aydan fazla kalmaması gerekiyormuş. Yoksa askerlerden alınan verimlilik tamamen düşüyormuş. Ancak bu ‘6 ay kısıtlaması’, yeteri kadar gönüllü bulunamadığı için 11 Eylül sonrası bozulmuş.

Kısacası, ABD’de hem muvazzaf sayısı azalıyor, hem kalitesi yeterli seviyede gönüllü asker bulunamıyor.

* * *

Şu anda yedek askerler, çarpışan askerlerin % 50’sini, daha teknik alanların ise daha fazla oranını teşkil ediyormuş. Öte yanda ABD ordusunda muvazzaf askerlerin oranı Vietnam öncesi 2.7 milyon iken, önce 2.2 milyona, şimdi de 480 bine düşürülmüş.

Bu rakam ABD’nin toplam askerinin % 34’ü imiş.

Halen 370 bin ABD askeri yurtdışında 120 ülkede görev yapıyormuş.

Savaşçı birliklerin % 73’ü de yurtdışında görevli imiş.

* * *

Lawrance J. Korb
; Irak Savaşı alelacele Irak’a gönderilen gönüllü çaylaklar ile kazanılamaz diyor.

Böylece, ABD’de askeri öngörüleri güçlü addedilen şahinlerin bu alandaki becerilerini de sorguluyor.
Yazarın Tüm Yazıları