ABD için yeniden kolları sıvadı, siftahı 1 milyar dolar yatırım sinyali oldu

EKONOMİ Bakanlığı’nın “uzak ve zor pazarlar” için verdiği destekle harekete geçen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) üyesi bazı şirketler, Başkanları Hikmet Tanrıverdi ve Yardımcısı Kemal Güneş’in önderliğinde kolları sıvayınca birlikte New York’un yolunu tuttuk.

Haberin Devamı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, İHKİB Yönetim Kurulu Üyeleri Ruşen Çetin, Nilgün Özdemir, Mustafa Gültepe, Volkan Atik, Fatih Yarkın, Denetim Kurulu Üyesi Birol Sezer ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Yazıcı da ürünlerini sergileyen 30 dolayındaki şirketin temsilcilerine eşlik etti.
New York’un önemli etkinlik merkezi Gotham Hall, 2 gün boyunca Avva’dan Teksim’e, Eko Texstil’den System Textil’e Aytim Grubu’ndan Akın ve Çağdaş Çorap gibi şirketlerin sergi alanına dönüştü. Şirketler, sergiledikleri numunelerle birlikte ABD’li alıcılarla görüştü, yeni bağlantılar için ilk adımları attı.
Etkinliğin ilk günü sabah 10.30’da Gotham Hall’da özel görüşmeler için ayrılan bölüme girdiğimde İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, cebinden iki kartvizit çıkardı:
* Tau Investment Management Başkanı Oliver Niedermaier, Global Emerging Markets (GEM) Direktörü Chris Brown.
Ardından bilgiyi verdi:
- Birbirine bağlı bu iki fon, Türkiye’de hazırgiyim ve konfeksiyon şirketlerine yatırım amacıyla 1 milyar dolar ayırdığını bildirdi. İHKİB olarak bizden şirketleri işaret etmemizi istedi. Şirket başına da 25-50 milyon dolar arasında yatırım yapabileceklerini vurguladı.
- Bu iki fon aniden mi ortaya çıktı?
- Hayır, Türkiye’de 3-4 firmaya girmişlerdi. Bu etkinliğimiz vesilesiyle randevulaştık. Bir süredir ihmal ettiğimiz ABD pazarında karşımıza 1 milyar dolarlık yatırım sinyali çıkınca heyecanlandık.
Sonra Kemal Güneş, Ruşen Çetin ve Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Bayazıt’la birlikte ABD pazarını neden ihmal ettiklerini vurguladı:
- ABD’ye sektörümüzün yıllık ihracatı birara 2 milyar dolara kadar yaklaşmıştı. Sonra dolar uzun süre düşük kalınca fiyat tutturulamaz oldu. Şimdi ilk hedefimiz 450 milyon dolara gerilemiş ihracatımızı yeniden 2 milyar dolara çıkarmak.
Kemal Güneş
, geçmişte katıldıkları Magic Show’u anımsattı:
- ABD’de 14 yıl boyunca Magic Show’a katılmış, sonra da mola vermiştik. 2014’te yeniden katılmak üzere harekete geçtik.
Tanrıverdi
, Las Vegas’ta gerçekleşen Magic Show’a katılmaya neden ara verdiklerini aktardı:
- Bu fuara en az 10 şirketle katılmak gerekiyordu. Şirketler fiyat tutturamaz hale gelince ilgi azaldı, 10’un altına düştük.
ABD pazarında fiyat tutturulamamasının bir başka önemli nedeni üzerinde durdu:
- ABD, bizim ihracata kafadan yüze 18-28 arasında değişen oranlarda vergi uyguluyor. Bu durumda fiyat tutturmak zorlaşıyor.
- Ekonomi Bakanlığı fuarlara katılım için de destek veriyor. Bu destek varken gündemde kalmak için katılmanız gerekmez mi?
- Biz de bu nedenle New York’un yolunu tuttuk, Las Vegas’ı yeniden gündeme aldık.
İHKİB üyeleri ve yönetim kurulu, Gotham Hall’da 80’i aşkın görüşme yaptı, yeni bağlantılar için ilk adımları attı. Serbest ticaret anlaşmasıyla yüzde 18-28’lik vergileri ortadan kaldırmadan zor görünse de, ABD’ye hazırgiyim ihracatını yukarı taşımak için umut arttı...

Haberin Devamı

Mağaza açma planım var

ABD için yeniden kolları sıvadı, siftahı 1 milyar dolar yatırım sinyali oldu

Haberin Devamı

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Atik’in markası Avva’nın masasına uğradığımda görüşme halindeydi. Görüşmeleri bitince sordum:
- ABD’de mağaza açmayı düşünüyor musunuz?
- Bazı mağaza zincirlerinde varız. Hedefimiz mağaza açmak. 2014’ten itibaren gündeme alacağız. Bu konuda adımlarımızı temkinli atacağız. Çünkü önemli olan sürdürülebilir iş yapmak.

İstanbul Moda Akademisi’ne Parsons kapısı açılıyor

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Gotham Hall’da gerçekleşen bir görüşmeyi paylaştı:
- New York’ta bulunan Parsons New School of Design, tasarım alanında önde gelen bir eğitim merkezi. Parsons’ın temsilcileri ile bir görüşmemiz oldu. İstanbul Moda Akademisi (İMA) ile Parsons arasında işbirliği gündeme geldi.
- Nasıl bir işbirliği olacak?
- İMA, adından da anlaşılacağı gibi bir akademi. İMA’dan Parsons’a öğrenci göndermemiz söz konusu olacak. Burada 1 yıl öğrenim görecek öğrenciye Parsons imzası da taşıyacak üniversite diploması şansı doğacak.

Haberin Devamı

Ünlü markalarla masaya oturdular

İHKİB’in 30 dolayındaki üyesini taşıdığı New York’taki Gotham Hall, 80’i aşkın görüşmeye ev sahipliği yaptı. Türk hazırgiyim ve konfeksiyon üreticileriyle görüşen önemli şirket ve markalardan bazıları şöyle:
* The Limited, Rebecca Taylor, Lee, Abercrombie&Fitch, U.S. Polo Assn., Happy Socks, Ralph Lauren, Ann Taylor, May’s, Puma, Big Buddha, Vince, Xoxo, Doccers, Andrew Marc, Tommy Bahama, Sears.

Yazarın Tüm Yazıları