ABD ekonomisinin patronu Ocak’ta belli olacak

Güncelleme Tarihi:

ABD ekonomisinin patronu Ocak’ta belli olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 13:22

ABD Başkanı Barack Obama’nın Hawai tatili sonrasında açıklayacağı ilk kararlardan birisi, baş ekonomi danışmanı olarak kimi seçtiğini olacak. Bu karar, ekonomiyi canlandırma ve işsizliği azaltma konusunda sıkıntı yaşayan yönetim için yeni bir yol haritasının çıkarılabileceği anlamını da taşıyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor               
Haberin Devamı

    

Obama’nın seçiminin kişisel bir karardan daha fazlası olacağı konuşuluyor. Yeni yılda Ulusal Ekonomi Komitesi’ndeki görevinden ayrılacak olan Lawrence Summers’ın yerine yeni bir isim getirmek, Obama yönetiminin ekonomiyle ilgili olarak aldığı kararlarda elini rahatlatacak.

 

Bununla birlikte, Başkanın kararı, görev süresinin ikinci yarısında ekonomi gündemini nereye taşıyacağını merak edenler tarafından da yakından takip ediliyor.

 

DÖRT ADAYIN İSMİ GEÇİYOR

Obama, Clinton yönetiminde görev yapmış ve Wall Street ile yakın bir ilişki kurabilecek yatırım bankacısı Roger Altman’ı mı yoksa akademi dünyasına dönüp, Yale Üniversitesi Rektörü Richard Levin’i mi seçecek? 

Haberin Devamı

 

ABD Başkanı’nın, şu anda Hazine Bakanlığı’nda çalışan ve bütçe açığı konusunda uzman olan Gene Sperling’i ya da Ulusal Ekonomi Komitesi’nin Başkan Yardımcıs Jason Furman’ı da göreve getirme ihtimali var.

 

ABD’de işsizliğin yüzde 9.8 seviyesine gelmesiyle, özel sektör istikrarlı bir büyüme yakalamıyor. Ekonomi ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelmiş durumda.

 

Obama’nın bu konuda önümüzdeki dönemde atacağı adımlar, yeniden göreve gelmesi için önemli birer hamle olacak.

 

Obama’nın eski baş ekonomi danışmanı Summers, Eylül’de görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Washington’da birçok kişi Summers’ın Beyaz Saray’da iki yıl geçirdikten sonra Harvard Üniversitesi’ne geri dönmek istediğini biliyordu.

 

ÖZEL SEKTÖRDEN BİRİSİ İSTENİYOR

ABD Başkanı’nın sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın Ocak ayının başında göreve kimi getirdiğini açıklayacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

Washington yönetimi, Summers’ın istifa kararının ardından, bu pozisyonu nasıl dolduracağını tartışıyor. Beyaz Saray içinden ve dışından isimler, Obama’nın göreve bir iş dünyası liderini getirmesi gerektiğini düşünüyor. Bu şekilde, özel sektöre daha fazla söz hakkı verileceği ve Başkan’ın iş dünyası karşıtı bir imaj çizmesinin önüne geçileceğini savunuyor.

 

Yönetimse, Obama ile iş dünyası arasındaki buzların çözülmeye başladığına inanıyor. Örneğin bu ay Obama’nın iş dünyası liderleriyle bir araya gelmesinin ardından, her iki taraf da karşılıklı olarak birbirine övgü yağdırdı.

 

Beyaz Saray ise, özel sektör temsilcisi için farklı bir pozisyon yaratıp, baş ekonomi danışmanı olarak Obama’nın yönetimden alacağı tavsiyeleri koordine edecek, ekonomist bir ismi göreve getirmeye daha olumlu bakıyor.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı Washington Post’ta “Obama to name his top economist in January” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!