ABD Dışişleri'nden açıklama

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişlerinden açıklama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 00:43

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında çok sayıda kişi hakkında açığa alınma ve gözaltı kararları verilmesinin "anlaşılır" ve "meşru" olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Toner, günlük basın toplantısında FETÖ'nün Türkiye'deki başarısız darbe girişimi sonrası yaşanan süreç ile ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye halkının demokratik yollarla seçtiği hükümete karşı darbe girişiminde bulunulduğuna dikkati çeken Toner, başlatılan soruşturmalar kapsamında açığa alınma ve gözaltı kararları alınmasını, "anlaşılır ve meşrudur" sözleriyle değerlendirdi.

Toner, “Açıkça söylemek gerekirse, Türkiye hükümeti ne olduğunu anlayabilmek için halkının güvenliğini sağlayabilmek adına darbeyi yapanlara karşı soruşturmalar başlattı” dedi.

Türkiye hükümetini ve halkını anladığını belirten Toner şunları kaydetti:

“Çok ciddi bir tehlike altında olduklarını hissediyorlar. Aynı zamanda, bahsedilen gözaltı kararları ve toplanmalar dikkatimizden kaçmıyor. Türkiye hükümetine, cuma günü yaşanan olaylardan sonra sakin ve istikrarlı olması, aynı zamanda, Türkiye anayasasının sunduğu demokratik standartlara uyması, hukukun egemenliği ilkesini gözetmesi konusunda çağrıda bulunduk."

Haberin Devamı

Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu anımsatan Toner, darbe girişimi sonrasında Türkiye hükümetinin üzerinde büyük bir stres olduğunu söyledi.
Sözcü Toner, Bakan John Kerry'nin Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde tansiyonun düşürülmesi gerektiğine dikkat çektiğini de aktardı.

"BİR GECEDE BİTECEK BİR SÜREÇ DEĞİL"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Sözcü Toner, "Bu, bir gecede bitecek bir süreç değil" değerlendirmesinde bulunarak, "Süreç bu şekilde yürümüyor. Bu biraz zaman alacaktır" diye konuştu. 

Bu sürecin iade anlaşmasına bağlı kalınarak devam edeceğini belirten Mark Toner, "Bu belgelerin neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığında görevli üst düzey bir yetkili ise Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvurunun değerlendirmesi sürecine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Üst düzey yetkili, dosyanın, diğer benzer dosyalar gibi sıraya sokularak işlem yapılacağını, fakat bunun ne kadar zaman alacağını belirtmenin zor olduğunu söyledi. Üst düzey yetkili, "Bu bağımsız hukuki bir süreç olacaktır. Burada kararı biz vermeyeceğiz, bağımsız bir savcı tarafından yürütülecek olan sürecin kararı yargı tarafından verilecektir" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!