ABD Dışişleri sözcüsü Kirby, Rus muhabirin sorularına kızdı

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişleri sözcüsü Kirby, Rus muhabirin sorularına kızdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 11:44

Rusya, sınır ihlâli gerekçesiyle Suriye sınırında savaş uçağının düşürülmesinden bu yana neredeyse her gün Türkiye'ye yönelik suçlamalar yöneltirken, Ankara-Moskova arasında esen soğuk rüzgârlar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen olağan basın bilgilendirme toplantısına dahi sirayet etti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin gazetecilerin karşısına geçtiği toplantıya, Rus devleti tarafından desteklenen Russia Today yayın organının muhabiri Gayane Chichakyan'ın suçlayıcı soruları damga vurdu. 

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta, Musul yakınlarındaki Başika kampına askeri güç takviyesi yapmasıyla Ankara-Bağdad arasında yaşanan anlaşmazlığa değinen Chichakyan, ABD’nin IŞİD’le mücadelede ülkelerin Suriye ve Irak’a asker göndermesini istediğini hatırlatarak, bu konuda sorumluluğu olup olmadığını sordu.  

ABD Dışişleri sözcüsü Kirby, Rus muhabirin sorularına kızdı
Kirby ise, "Irak'ta ABD’nin tüm askeri desteğinin, Bağdat hükümetiyle koordineli olduğunu" söyledi ve aksi yöndeki tüm iddiaları "tamamen temelsiz suçlamalar" olarak nitelendirdi. Sözcü, "bu konuda daha fazla tartışmaya gerek olmadığını" söylese de ikili arasındaki diyalog devam etti. Chichakyan, ABD'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığını onaylayıp onaylamadığını defaatle sordu.

"BU SORULARA BAKIP KENDİNİZE GÜLMELİSİNİZ"

Rus muhabirin ısrarlı ve ithamkâr soruları karşısında sakinliğini yitiren Kirby, "Bu soruları sormaktan utanmadığınıza inanamıyorum. Bu sorulara bakıp kendinize gülmelisiniz, öyle değil mi? Demek istiyorum ki bunlar tamamen delice sorular" diye çıkıştı. 

Chichakyan'ın ABD'nin Türkiye'nin Irak'taki hamlesine kayıtsız kaldığında ısrar etmesi üzerine Kirby, "İşte bir başka saçma soru" daha diyerek, ABD'nin Türkiye ve Irak'ın aralarındaki farklılıkları halletmesini istediğini belirterek, böylece herkesin "Rusya'nın yapmadığı" IŞİD'le mücadeleye odaklanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri sözcüsü Kirby, Rus muhabirin sorularına kızdı

"KENDİ HÜKÜMETİNİZE BÖYLE SORULAR SORMUYORSUNUZ"

Kirby, Russia Today muhabirinin “Hangi sorulardan utanmam gerekiyor” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: 

"Sizin ekibinizin kendi hükümetinize pek zorlu sorular sormadığını fark ediyorum. Şu anda ABD Dışişleri Bakanlığı'ndasınız ve buraya gelip bana istediğiniz soruyu sorabiliyorsunuz. Sorularınızda, ki bugün bazıları tamamen saçmaydı, istediğiniz kadar zorlayıcı ve suçlayıcı olabilirsiniz. Bunu ABD'de yapabilirsiniz."

Haberi servis eden uluslarası haber ajansları, genellikle samimi bir ortamda geçen günlük basın bilgilendirme toplantılarının, Chichakyan'ın sorularının ardından alışılmadık bir tona büründüğüne dikkat çekti. 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!