ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby: Esad'a karşı hukuki süreci destekleriz

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby: Esada karşı hukuki süreci destekleriz
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 00:16

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye Başkanı Beşar Esad’ın uluslararası camiada yargılanması yönünde bir irade oluşursa, bu kararı destekleyeceklerini bildirdi. Öte yandan Kirby, Zaman gazetesine kayyum atanması hakkındaki açıklaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'e sahip çıktı.

Haberin Devamı

Kirby, günlük basın toplantısında Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Riyad Hijab’ın Esad’ın geçiş sürecinin başlaması sonrasında Suriye’yi terk etmesi gerektiği ve uluslararası adaletin karşısında çıkartılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirdi.               

Kirby, uluslararası hukuki bir süreç sonrasında Esad’ın sorumlu tutulması gerektiğine dair bir durum ortaya çıkarsa kararı destekleyeceklerini söyledi.            

Halihazırda Suriye’de siyasal çözüm arayışlarına yoğunlaştıklarını belirten Kirby, “Kendi halkına karşı gaz kullanmayan ve varil bombaları atmayan bir hükümeti kuracak siyasal çözüm arayışları için uğraşıyoruz” diye konuştu.               

ESAD'IN SURİYE'NİN GELECEĞİNDE YERİ YOK

“Esad Suriye’den ayrıldığı takdirde herhangi bir ülke tarafından bir villaya yerleştirip adaletten kaçmasına sebep olunması durumunda tepkiniz ne olur?” şeklinde bir soruya Kirby, böyle bir senaryoyu değerlendirmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Kirby, Hijab'ın Suriye'de geçiş sürecinin başlaması durumunda Esad'ın ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözlerinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esad'ın bir an önce Suriye'den ayrılmasının gerekmediği yönündeki sözleriyle örtüşmemesi konusunda ise "taraflar anlaşmasa dahi birbirlerine saygı duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.            

ABD'nin bu konudaki politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Kirby, "Süreç başladığından beri politik duruma ve Esad'ın geleceğine dair taraflar arasında bir anlaşmazlıklar var" dedi.               

Haberin Devamı

Kirby, buna karşılık Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığına dair politikalarında da bir değişiklik olmadığını kaydetti.

ABD BÜYÜKELÇİ BASS'E SAHİP ÇIKTI

Öte yandan Kirby, Zaman gazetesine kayyum atanması ve protesto gösterilerine polis müdahalesi hakkındaki açıklaması nedeniyle Türkiye'de hükümet çevrelerinin ve bazı yayın organlarının sert eleştirilerinin hedefi olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'a sahip çıktı. 

Günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorular üzerine, Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Büyükelçi Bass'ın, Türkiye'de yürüttüğü çalışmalara desteklerinin ve güvenlerinin tam olduğunu söyledi.  

Büyükelçi Bass'ın Türk halkının gerçek bir dostu olduğunu, Türkiye'nin gelecekte başarılı olmasını ve Türk halkını çok önemsediğini, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da geliştirilmesine kendisini adadığını belirtti.   

Kirby, Büyükelçi Bass'ın, bu nedenle gerektiğinde bu gibi konularda düşüncelerini paylaştığını ve bunun ABD yönetimi tarafından da takdir edildiğini vurguladı.   

Büyükelçi Bass'a yöneltilen eleştirileri “dayanaksız,  haksızca ve çok talihsizce" olarak niteleyen Kirby, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'ye yönelik oldukça sert eleştiriler dile getirdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!