ABD’de en zengin başkan adayının 202 milyon doları var

Güncelleme Tarihi:

ABD’de en zengin başkan adayının 202 milyon doları var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

Amerika’da gelecek yıl yapılacak başkanlık yarışının kızışmaya başladığı bugünlerde Money Dergisi, Beyaz Saray’ın 7 adayının varlıklarını araştırdı.

Mitt Romney’in 202 milyon dolar ile ilk sırada yeraldığı servet yarışında, John Edwards 54.7 milyon dolar ile ikinci sırayı kaptı. Rudolph Guiliani 52.2 milyon dolar ile üçüncü sırayı alırken, John McCain 40.4 milyon dolar ile dördüncü, Hillary Clinton ise 34.9 milyon dolar ile beşinci oldu. Fred Thompson’ın 8.1 milyon dolar ile altıncı sırayı aldığı servet yarışında, Barack Obama 1.3 milyon dolarlık birikimiyle en fakir başkan adayı oldu. Başkanların bu adaylıktan önce ne iş yaptığını ve paraları nereden kazandığını araştıran Money Dergisi, adayların bu birikimlerini nasıl değerlendirdiğine de yer verdi.

ROMNEY WALL STREET’TEN GEÇMİŞ: 202 milyon dolar ile liste birincisi olan Mitt Romney’in kökeni Wall Street’e dayanıyor. 1978 yılında Bain & Co’da Başkan Yardımcısı olan ve bu görevi 6 yıl sürdüren Romney, ardından Bain Capital’i kurmuş. Dominos Staples gibi şirketlerde hissesi olan Bain Capital, hálá emekli kurucu ortağı Romney’e ödeme yapıyor. Ancak Romney’in şirketin işleyişine karışma hakkı bulunmuyor. Disney, Dell Target gibi firmalara ait 100’e yakın hissesi bulunan Romney, servetinin yüzde 43’ünü Bain Capital aracılığıyla değerlendiriyor. 18.7 milyon dolar nakiti bulunan Romney’in, gayrimenkullerinin değeri de 18.7 milyon dolar oluyor.

AVUKAT EDWARDS: 54.7 milyon dolarlık serveti bulunan John Edwards’ın geçmişi de avukatlığa dayanıyor. 2004 yılında 40 milyar dolarlık hegde fon yöneten Forrtress Yatırım Grubu’nda çalışmaya başlayan Edwards, burada yılda 480 bin dolar kazanıyordu. Edwards görevinden ayrıldıktan sonra da Forrtress tarafından sürekli desteklendi. Grubun Edwards’ın seçim kampanyası için yaptığı bağış, 190 bin doları buluyor. Servetinin 24 milyon dolarlık bölümünü hedge fon yatırımlarında değerlendiren Edwards, nakit ve sabit geliri 20.1 milyon dolara ulaşan Edwards’ın gayrimenkullerinin değeri de 8.5 milyon doları buluyor.

KONUŞMA ZENGİNİ VALİ: Eski Vali Giuliani valilikten ayrıldıktan sonra Guilianı Partners adlı bir lobi şirketi kurarak 2006 yılında 4.1 milyon dolar kazandı. Bracewell & Guiliani adlı bir hukuk şirketi de kuran Guiliani 1 milyon dolar da buradan kazandı. Ama Guiliani’nin en büyük geliri kendisine 28 milyon dolar kazandıran konuşmaları oldu.

CLINTON’LAR ANI SATTI: Adaylar arasında en öne çıkan isimler arasında yer alan Hillary Clinton’ın serveti ise 34.9 milyon doları buluyor. Şu an senatör olarak yılda 165 bin dolar kazanan Hillary Clinton, eski başkan olan eşi Bill Clinton’ın gelirine ulaşamıyor. Bill Clinton, şu an bir nevi başkanlara özel emekli maaşı olarak 201 bin dolar alıyor. Karı koca yazdıkları anı kitaplarından da yüksek kazanç elde eden çiftten Bill Clinton, ’Benim Hayatım’ adlı anı kitabından 12 milyon dolar kazandı. Hillary Clinton ise kendi anı kitabından 8 milyon dolar kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!