ABD Büyükelçisi, otizmli çocuklarla biraraya geldi

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçisi, otizmli çocuklarla biraraya geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 13:34

Eğitim çağındaki otizmli çocukların eğitimlerinde kullanılmak üzere başlatılan tablet bilgisayar projesini anlatan Ricciardone, otistik çocuklarla yakından ilgilendi. Otistik çocuklardan biri de büyükelçiye sarıldı.

Haberin Devamı

Tohum Otizm Vakfı’nın, ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen ‘Tablet Bilgisayar Benim İçin Konuşuyor’ projesinin kapanış toplantısına katılan ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone 129 otizimli çocuğun özel eğitim aldığı okulu gezerek, öğrencilerle konuştu. Tabletler aracılığı ile uygulamayı göstermelerini istedi. Çocuklarla sıcak ilişki kurdu, otizmli çocuklardan biri de Büyükelçi’ye sarıldı. Büyükelçilik görevinden önce İran ve İtalya’da öğretmenlik yaptığını belirten ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda yaptığı konuşmada, “Otistik çocukların sadece eğitimlerinin sağlanması değil, hayata tutunmaları için de yoğun bir gayret içindesiniz. Onların haklarının savunmanın yanında, toplumda bu konuda farkındalık oluşmasına da katkıda bulunuyorsunuz. Bu nedenle Tohum Vakfı’nın kurucularını tebrik etmek istiyorum. Büyükelçilik görevinden önce İran ve İtalya’da öğretmenlik yaptım. Bu yüzden siz öğretmenleri çok iyi anlıyorum. Yüreklerinizdeki heyecanı sizin kadar hissediyorum. Bu çalışmaya destek vermek Büyükelçilik adına beni çok mutlu ediyor, katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

285 bin otizmli çocuktan 7 bini örgün eğitimde

Projenin ikinci uygulaması olan ‘Tohum2’nin kapanış toplantısında konuşan Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Mine Narin ise, 285 bin otizmli çocuk olduğunu ve bunlardan sadece 7 bininin örgün eğitim içinde yer aldığını söyledi. Bilişim teknolojilerinin eğitim alanına katkı yaptığı anlatan Narin, şöyle konuştu:
“Dünyada doğan her 88 çocuktan biri otizmli olma riski taşıyor. Ülkemizde 0-18 yaş grubunda yaklaşık 285 bin çocuk olduğunu düşünüyoruz. MEB’in 2013-2014 verilerine göre, örgün eğitim sistemimiz içinde eğitim alması gereken bu 285 bin çocuk ve gençten yaklaşık 7 bini örgün eğitim sistemin yer alıyor. Vakfımızın hedeflerinden en önemlisi otizmli bireylerin toplumsal yaşama daha fazla aktif ve özgüvenli olarak katılımını sağlamak, bu bireylerle yaşama fikrini topluma benimsetmek. Bu amaçla 11 yıldır çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bilişim teknolojilerinin hayatımıza kattığı bilgi ve beceriler eğitim alanında da fayda sağlıyor. Fatih Projesi kapsamında okullarımız akıllı tahtalar, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarla donatıldı. Bu sayede çocuklarımız daha nitelikli eğitime kavuştu. Bizler de ABD Ankara Büyükelçiliği desteğiyle 2012 yılında başlayan ‘Tablet Bilgisayarım Konuşuyor’ projesi sonucunda otizmli çocuklarımızın teknolojinin sunduğu eğitim fırsatlarından yararlanabilmeleri için 2 tane Türkiye’nin ilk ve tek Türkçe tablet uygulamasını geliştirdik. İsteğimiz bu uygulamaların artarak devam etmesi, Fatih Projesi kapsamında değerlendirilerek, örgün eğitim sisteminde okuyan başta otizmli çocuklar olmak üzere özel eğitime destek duyan tüm çocuklarımızın eğitim alanında bu ve benzeri teknolojilerden faydalanmalarını sağlamak. Bu proje evde kullanım için oldukça yararlı bir uygulama. Anne baba çocuklarla birlikte çalışabilecek, onlara programı gösterebilecek. Toplum ve bu çocuklar için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

500 çocuktan 1’i risk altında

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ise eğitimin kendileri açısından birinci öncelik olduğunu de devlet bütçesinden en fazla kaynağın bu alana ayrıldığını hatırlattı. Zorunlu eğitim ile birlikte okullaşma oranının yüksek seviyelere çıktığını belirten Çelik, derslik sayısı, burslar, üniversite sayılarıyla ilgili bilgi verdi. Fatih Projesi’ne de değinen Çelik, bilgi teknoloji sınıfları kurduklarını anlattı. Okullarda kaynaştırma eğitimi verildiğini belirten Çelik, otizmli çocuklar için geliştirilen projenin önemine değinerek şöyle konuştu:
“Tohum Otizm Vakfı’nın 10 yıldır yürüttüğü çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Dünyada yeni doğan her 90 çocuktan birinin otistik olma ihtimali bulunuyor. Türkiye’de ise bu oranın kesin olmamakla birlikte 500 öğrencide 1 olarak varsayıyoruz. Bu aradaki farkı da algılayabilmek kolay değil. Ancak bizim şu ana kadar yapılan tespitlerde böyle bir rakam önümüzde duruyor. Özel eğitim değerlendirme kurulları aracılığıyla öğrencilerimizin hangi engelle karşı karşıya oldukları tanısında eğitim planlamasını bizler yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda otizmli olan çocuklar söz konusu olduğunda, bu bireylerden yetersizliği olmayanların kaynaştırmalı eğitime devam etmelerini destekliyoruz. Özel rehabilitasyon merkezleri aracılığı ile eğitime erişimlerine destek olmaya çalışıyoruz. Bu projenin Türkiye’nin her yerine yayılması için elimizden geleni yapacağız.”

Haberin Devamı

Apple Store’den ücretsiz kullanım

Proje, Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu öğretim kadrosu tarafından 9 ay boyunca sürdürülen çalışmaların sonucunda oluşturuldu. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara nesne fotoğraflarını eşleme, eylemleri tanıma ve vücut bölümlerini farkı ayırt etmeyi tablet bilgisayarlar üzerinden eğlenceli bir şekilde öğretilmesi hedeflendi. 7 farklı eğitici modülden oluşan ‘Tohum 1’ ve ‘Tohum 2’ IPAD uygulamaları olarak Apple Store’den ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!