ABD/Bass: Önemli olan yasal sürecin ilerlemesine izin vermek (3)

Güncelleme Tarihi:

ABD/Bass: Önemli olan yasal sürecin ilerlemesine izin vermek (3)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 19:25

ABD/Bass: Önemli olan yasal sürecin ilerlemesine izin vermek (3)

Haberin Devamı

(Ayrıntılar eklendi)
Öykü Altuntaş / İstanbul, 20 Temmuz (DHA) - ABD Büyükelçisi John Bass, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'nin iadesini istediği Fethullah Gülen konusunda, önemli olanın "yasal sürecin ilerlemesine izin vermek olduğunu" vurguladı.
ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenen "Bağımsızlık Günü Resepsiyonu" öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bass, "Öncelikle hatırlatmak isterim ki, ABD güçlü bir şekilde darbe girişimini kınıyor; Türkiye hükümetini, hukuka ve yasal süreçlere uygun bir şekilde darbe girişimini yapanların yargılanması konusunda destekliyoruz" dedi.
Doğan Haber Ajansı’nın Gülen’in iade edilmemesi ve ABD – Türkiye ilişkilerinin zayıflaması halinde, IŞİD’le mücadelede hangi yolu izleyeceklerine ilişkin sorusuna, ABD Büyükelçisi, şu yanıtı verdi:
"Bu hafta içinde Türkiye'ye birçok kez, 'Gülen'in darbe girişimiyle ilgisini kanıtlayacak belgeler elinizde varsa onları almaktan memnun oluruz ve yakın bir şekilde sizlerle çalışırız' dedik. Ancak burada önemli olan yasal sürecin ilerlemesine izin vermek ve olası sonuçlarla ilgili hipotezlerde boğulmamak."
Bass, Türkiye'nin Gülen'in iadesine yönelik darbe girişimi öncesindeki çağrılarına ilişkin DHA’nın sorusunu da şöyle yanıtladı:
"ABD’nin yasal süreci kapsamında her hükümetin bir diğer hükümete, diğer ülke vatandaşı tarafından işlenmiş suçlarla ilgili kanıtlar sunma özgürlüğü ve yasal süreç için iadesini isteme hakkı var. Bu, iki hükümet için de her zaman geçerli. Daha önce de Gülen’in Türkiye’ye iadesi hakkında Türkiye’ye hep bu olasılığın her zaman var olduğunu ve kanıtları bize iletebileceklerini söylediğimizi anımsıyorum."
Bass, bu konuda Türkiye hükümetinin kendilerine hangi yanıtı verdiğine ilişkin soruyu da, "Darbe girişimi öncesinde de, benim hatırladığım, Türkiye’nin yasal belgeleri hazırlamasını ve bize iletmesini beklediğimiz yolundaydı" diye yanıtladı.
Hükümet içinde ve dışında, ABD’nin diplomatik ailesinin de “bu travmayı atlatmaya çalıştıklarını” söyleyen Bass, Türkiye hükümetine, darbe girişiminde bulunanların adalete teslim edilmesi konusunda destek olacaklarını yeniledi.
Bass, “Bunun yanında Türkiye ile birlikte IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele, yatırım ve ticaret, iki ülkedeki öğrenci ve akademisyenlerin bir arada çalışması ve birbirini anlaması için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz” dedi.
Bass, aynı zamanda “bu toplumun yaşadığı şokun getirdiği hassasiyetleri gözeteceklerini” söyledi.
(Fotoğraflı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!