ABD Başkonsolosluğu'ndan 21 Temmuz telefonu

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkonsolosluğundan 21 Temmuz telefonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 22:48

AKINCI Hava Üssü’ndeki darbe faaliyetine ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, FETÖ’nün ‘Hava Kuvvetleri imamı’ olduğu belirtilen Adil Öksüz’ün ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı bir telefondan 21 Temmuz 2016 günü saat 10.22’de arandığına ilişkin bir kayıt yer aldı. ABD Büyükelçiliği ise aramayı doğrulayarak “Öksüz’ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz’ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık” açıklamasını yaptı. 

Haberin Devamı

SİVİL İMAMLAR İDDİANAMEDE
Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç’in hazırladığı 4 bin 500 sayfadan oluşan iddianame, onay için Başsavcılığa sunuldu. Bir numaralı şüphelinin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen olduğu iddianamede 581 şüpheli yer aldı. İddianamede, Ankara’ya bomba atan uçakların kalkışları, kuleden pilotlara verilen ‘atış emirlerine’ ilişkin telsiz konuşmalarına da yer verildi. İddianamede FETÖ’nün sivil imamları olduğu belirtilen Adil Öksüz, Nurettin Oruç, Harun Biniş, Hakan Çiçek ve Kemal Batmaz’ın 15 Temmuz gecesine ilişkin faaliyetleri de ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. İddianamede Gülen’den sonra ilk 5 sanığın FETÖ’nün sivil imamları; askeri kanadın bir numaralı şüphelisinin ise Orgenaral Akın Öztürk olduğu belirtildi. 

SAAT 10.22’DE ARANMIŞ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianameyi kamuoyuna sunmasına ilişkin çalışmaları sürerken, çarpıcı bir detay basına yansıdı. İddianamede, Öksüz’ün HTS kayıtlarına da yer verildi. Bu kayıtlarda, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı bir telefondan, 21 Temmuz günü Adil Öksüz’ün telefonunun saat 10.22’de arandığı belirlendi. 

‘ABD YASALARI GEREĞİNCE...’
ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Öksüz’ün arandığını doğrulayarak, şunları belirtti: “Amerikan – Türk Emniyet güçleri arasındaki yakın işbirliğinin doğrudan sonucu olarak, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Adil Öksüz adına kayıtlı bir numaraya 21 Temmuz 2016 tarihinden bir çağrı gerçekleşmiştir. O gün (21 Temmuz) Emniyet Genel Müdürlüğü, ABD’nin Türkiye Temsilciliği’ni arayıp Adil Öksüz’ün Türkiye’den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunmuştur. Bunun arkasından Öksüz’ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz’ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık. ABD Başkonsolosluğu’nun, şüphe uyandırmaktan çok uzak olan bir çağrısı, darbe girişiminin ardından ABD ve Türk Emniyet güçlerinin yakın işbirliğini sergilemektedir.” Öksüz, 16 Temmuz’da Akıncı Üssü civarında gözaltına alınmış ve 18 Temmuz’da savcının tutuklama talebine karşın, mahkemeden adli kontrolle bırakılmıştı. Halen firari olan Öksüz sorgusunda “Üsse yakın bölgede tarla bakıyordum” demişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!