AB: Vize muafiyeti süreci henüz ölmedi

Güncelleme Tarihi:

AB: Vize muafiyeti süreci henüz ölmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 21:36

AB ile Türkiye arasında vize muafiyetine ilişkin tırmanan gerginliğe rağmen Brüksel sürecin henüz ölmediği görüşünde. Türkiye, Avrupa Parlamentosu’ndan umudu keserken AB Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ni çıkış bulunması için devreye sokmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

VİZE muafiyeti konusunda olumlu görüş bildiren ve son gelişmeler sonrasında Türkiye ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında kalan AB Komisyonu da 72 kriterin tamamının karşılanmasını istiyor. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Şartların karşılanmasına çok büyük değer veriyoruz. Aksi halde bu anlaşma gerçekleşmez” dedi. Berlin’de konuşan Juncker, “Türkiye’yle anlaştığımız buydu. Başbakanlıktaki değişikliğin sonucu AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaların inkârı olamaz. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan bu stratejisini sürdürmek istiyorsa Avrupa’nın Türklere neden vize vermediğini Türk halkına açıklamak zorunda. Bu onun sorunu olur” dedi.

AB ile Türkiye arasındaki 18 Mart mutabakatının hayata geçirilmesi ve dolayısıyla vize muafiyetinin öne çekilmesi için çok uğraşan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier mutabakatın çökmemesinin çıkarlarına olduğunu ancak Terörle Mücadele Yasası (TMY) konusunda Türkiye üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadıklarını belirterek, “Top Türkiye’nin sahasında. Türkiye taahhütlerini yerine getirirse AB de getirmeli” dedi. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas ise kendisine yöneltilen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMY’nin değişmeyeceğini net bir şekilde söyledi. Bu durumda Türkiye ile anlaşma bitti mi” sorusunun yanıtının çok basit olduğunu söyleyerek “Hayır” dedi. Dün Brüksel’e geçen AB Bakanı Volkan Bozkır, önceki gün insan hakları konusunda referans kurum olan Avrupa Konseyi’nin devreye girmesini istedi. Bozkır, bugün AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Sorumlusu Hahn ile görüşecek. Türkiye’nin TMY’yi değiştirmeyeceğini tekrarlayan Bozkır, “Vizenin gerekirse kalkmaması pahasına TMY’de bir değişiklik yapmayacağız” dedi. Bozkır, son temaslara göre değerlendirme yapılacağını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız’ın direktifleri doğrultusunda Türkiye’nin nasıl tavır alacağını ortaya koyacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!