AB ülkeleri uzlaşamıyor! "Para verelim mülteci almayalım"

Güncelleme Tarihi:

AB ülkeleri uzlaşamıyor Para verelim mülteci almayalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 12:25

AVRUPA Birliği’nde mülteci tartışması bitmek bilmiyor. Özellikle Türkiye ile yapılan anlaşma sayesinde iki yıl önce patlayan krizi belli düzeyde kontrol altına almayı başaran AB’de mültecilerin kabulü konusunda sular durulmuyor.

Haberin Devamı

AB ülkeleri uzlaşamıyor Para verelim mülteci almayalım
Dün Brüksel’de başlayan ve bugün sona erecek AB Zirvesi’nde de derin görüş ayrılıklarını gidermek mümkün olmadı. Göç krizi konusundaki oturum kriz havasında geçerken Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin mülteci almama konusundaki ısrarı üye ülkeler arasında gerginliğin yükselmesine neden oldu.

Bardağı taşıran damla ise bu dört ülkenin mülteci kabul etmek yerine AB’nin dış sınırlarının güçlendirilmesi için İtalya’ya 35 milyon Euro teklif etmesi oldu.

MERKEL TEPKİLİ

Üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarının aşılamadığını duyuran Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha yapılacak çok iş olduğunun altını çizerek, bu dört ülkenin yaklaşımını, ‘seçici dayanışma’ olarak tanımladı. Merkel, “Kuralların uygulanmamasından memnun olmadığımı açıkça ifade ettim. Dayanışma sadece dışa yönelik olmaz, içeride de uygulanmalı” dedi.

Haberin Devamı

TUSK DA HEDEFTE

Merkel’in eleştirisi, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ile sınırlı kalmadı. Toplantıda yer alan üst düzey bir AB yetkilisi, zirve öncesinde liderlere gönderdiği mektupta zorunlu kota uygulamasının başarısız olduğunu ifade eden ve uygulamayı ‘etkisiz ve bölücü’ sözleriyle eleştiren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un da Merkel’,in tepkisine neden olduğunu söyledi.

RUTTE: UTANÇ VERİCİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de toplantının sert geçtiğini konfirme ederek, “Kotalarda nasıl konsensüs sağlanacağı konusunda çözüm yok” dedi.  Mülteci kabul etmek yerine İtalya’ya 35 milyon Euro teklif edilmesi de zirvenin en sıcak konularındandı. Rutte, mülteci krizinin başından bu yana izlediği politikalar tepkiye neden olan ve zorunlu kota uygulamasına muhalefetin başını çeken Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı hedef alarak, “Orban’ın yaptığı utanç verici. Buna izin verilirse AB, her isteyenin her beğendiğini almak için alışveriş yaptığı bir yer haline gelir” diye konuştu.

GERİ ADIM YOK

Haberin Devamı

Yoğun eleştiri, mülteci alımına entegrasyon zorluğu ve güvenlik sorunu gerekçesiyle karşı çıkan, bunu yaparken de özellikle Müslüman mültecilere yönelik itirazları öne çıkarmaktan çekinmeyen dört ülke üzerinde etki yaratmadı. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babis, ilk kez katıldığı AB Zirvesi’ndeki havayı “fırtınalı” olarak nitelendirirken özellikle Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın oldukça agresif olduğunu söyledi. Babis, çoğunluğun mecburi mülteci kotası empoze etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

GÖZLER HAZİRAN 2018’DE

AB Komisyonu’nun hazırladığı plan çerçevesinde İtalya ve Yunanistan’dan diğer AB ülkelerine 160 bin kişi gönderilmesi öngörülüyordu ancak gönderilen sayısı 32 binde kaldı. Üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarının uzlaşı yoluyla giderilememesi halinde Haziran 2018’de yapılacak AB Zirvesi’nde kararın oylama ile alınması ihtimali yüksek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!