Gündem Haberleri

    AB sınırlarındaki tavuk eti ve yumurtada risk yok

    a.a.
    26.10.2005 - 16:14 | Son Güncelleme:

    AB Komisyonu, Avrupa ülkelerinde satılan tavuk eti veya yumurtanın kuş gribi bakımından riskli olmadığını bildirdi.

    AB'nin sağlıktan sorumlu komisyon üyesi Markos Kipriyanu'nun sözcüsü Philip Tod, “Çiğ yumurta yemekle bile hastalığın bulaşma riski bulunduğunu sanmıyoruz” dedi. “AB'de piyasadaki kümes hayvanı ürünlerinde kuş gribi virüsü bulunmuyor” diyen sözcü, “Tavuk eti ve yumurtanın iyi pişmese bile insan sağlığı bakımından tehlike arz etmediğini düşünüyoruz” diye konuştu.

    Sözcü, “Avrupalı tüketicilere sağlıklı ürünler sunuluyor. Herhangi bir bölgede kuş gribi görülmesi halinde kümes hayvanlarının her türlü hareketi yasaklanıyor, bunun için gerekli önlemler alınıyor. Hastalık bölgesinden çıkan ürünler bu sayede piyasaya sürülemiyor” diye konuştu.

    Sözcü Tod, “Et ya da yumurta yoluyla kuş gribi virüsüne yakalanıldığına ilişkin kanıt olmasa da, çiğ ya da pişmiş malzemelerle yemek yaparken normal hijyen kurallarına uymak gerektiğini hatırlatmak isteriz” dedi.
    Çiğ yenmesi halinde yumurtanın gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da hatırlatan sözcü, “Ama bu risk, 6 ay ya da bir yıl öncekinden daha yüksek değil” dedi.
    Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) da, kuş gribi virüsünün, yumurta ya da kümes hayvanı tüketimiyle insana bulaştığına dair kanıt bulunmadığını açıkladı.

    Merkezi İtalya'nın Parma kentindeki kurumun açıklamasında, “Şu anda, kuş gribinin, gıda yoluyla insanlara bulaştığını gösteren kanıt bulunmamaktadır” denildi, ancak bu ihtimalin yine de göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanarak tüketicilere et ve yumurtayı yeterince pişirmeleri salık verildi.
    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı