AB Rh Negatif kan ailesi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

AB Rh Negatif kan ailesi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 18:02

AB Rh Negatif kan taşıyıcısı dört bin insanı bir çatı altında birleştiren hemşire Selma Özpak “65 şehirde bu kanı taşıyan insanlarla irtibat halindeyiz. Bin insan arasında sadece yedi kişi bu kanı taşıyor. İhtiyaç halinde hastalara yardıma koşuyoruz. Sayımız İstanbul’da bin 750’ye, Türkiye çapında 4 bine ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

Dünya genelinde en zor bulunan kan gurubu AB Rh Negatif kan taşıyan insanları bir araya getiren Hemşire Selma Özpak büyük bir başarıya imza attı. İstanbul’da bin 750 kişiyi “AB Rh Negatif Ailesi” çatısı altında birleştiren Selma Özpak sayılarının ülke genelinde ise yaklaşık dört bin kişiye ulaştığını söyledi. Bakırköy’de bir araya gelen aile üyeleri kan bağışının öneminden bahsetti. 

DAHA ÇOK ÜYEYE İHTİYACIMIZ VAR

Bundan 15 yıl önce beş arkadaşı ile birlikte AB Rh Negatif Ailesi’ni kuran Selma Özpak şunları anlattı: “Ülkemiz kan bağışı konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça geri sırada. Kan bağışının önündeki en büyük engel toplumsal duyarsızlık... Ülkemizde  insanların % 70’i kan grubunu bile  bilmiyor. Pek çok kişi ameliyat olmaları gerekmedikçe ya da bir kaza geçirmedikçe kan grubunun ne olduğunun bilgisine ihtiyaç duyacağını düşünmez. Herkes bir gün kan bağışına ihtiyaç duyabilir. Bunlar arasında en zor bulunanı AB Rh Negatif’tir. Çünkü bin insan arasında sadece 7 kişide bu kan bulunuyor. Bu nedenle acil durumlarda bulunması zor oluyor.

Biz de bu zorluklarla başa çıkmak için bu aileyi kurduk. Şuanda İstanbul’da bin 1.750 üyemiz var. 65 ilde ise yaklaşık dört bin üyemiz oldu. Ancak özellikle Karadeniz bölgesi başta olmak üzere birçok noktada üyemiz yok. Artvin’de sadece bir üyemiz var. Bu ailenin büyümesi gerekiyor. Biz günün her saati insanlara yardım ediyoruz. Son olarak Ankara’da 100’ün üzerinde insanın öldüğü patlamada doktorlar bize ulaştı. Biz de bu kan gurubuna ait olan arkadaşlarımızı hastanelere yönlendirdik. Orada ihtiyacı olan hastalara AB Rh Negatif kan verildi. Bunun gibi ülkenin birçok yerinde ihtiyaçlara karşılık veriyoruz. İnsanların ailemize katılmasını bekliyoruz.” 

İNSANLAR BENİ KANIMLA HAYATA DÖNDÜ 

Etkinliğe katılan AB Rh Negatif kan gurubu taşıyıcısı 51 yaşındaki Hakan Örün ise yaptığı konuşmada “Ben bu yaşıma kadar yüzün üzerinde insana kan verdim. Bu kadar insan kanımla hayata döndü. İnsanlar çocuklarına benim ismimi verdi. Bu beni çok mutlu ediyor. Ailemizin büyümesi için bu kan gurubunu taşıyan insanların bize katılması gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!