AB Kohl’ü uğurladı

Güncelleme Tarihi:

AB Kohl’ü uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 00:58

İki Almanya’nın birleşmesinde, Avrupa’nın entegrasyonunda önemli rol oynayan eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan resmi törenle tabutu AB bayrağına sarılarak son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği projesinin en önemli isimlerinden olan eski Almanya Şansölyesi Helmut Kohl için dün Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nun genel kurul salonunda tören düzenlendi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in önerisiyle düzenlenen ve ilk niteliğinde olan törene mevcut liderlerin yanı sıra eski siyasetçiler de ilgi gösterdi.

AB Kohl’ü uğurladı

16 Haziran’da 87 yaşında ölen Kohl’ün naaşı AP salonuna, sekiz Alman askerinin taşıdığı AB bayrağına sarılı tabutta, Georg Friedrich Handel’in Saul oratoryosu eşliğinde getirildi. Törende, Kohl’ün Almanya’nın birleşmesinde oynadığı role ve dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Mitterand ile AB’nin şekillenmesine katkısına vurgu yapılan ve AB’nin resmi dillerinde teşekkürle sona eren kısa bir film gösterildi.

Haberin Devamı

AB Kohl’ü uğurladı

LİDERLER GEÇİDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya Başbakanı Merkel, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Rusya Başbakanı Medvedev, Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, eski İtalya Başbakanı Berlusconi, İsrail Başbakanı Netanyahu ve AB kurumlarının liderlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet adamı törendeydi.

Juncker, “Kohl, gerçek bir Avrupalı ve dosttu. Avrupa ona çok şey borçlu” dedi. Kohl kabinesinde bakan olarak görev yapan Merkel, “Sevgili Kohl, bugün burada senin sayende bulunuyorum. O olmasaydı milyonlarca insanın hayatı çok daha farklı olurdu” dedi.

ÖMER ÇELİK KATILDI

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmasıyla tanınan Kohl için düzenlenen törende Türkiye’yi AB Bakanı Ömer Çelik temsil etti. Çelik, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın da hazır bulunduğu tören için açılan taziye defterine, “Şansölye Kohl, her zaman duvarları yıkan ve köprüler kuran gerçek bir devlet adamı olarak hatırlanacak ve saygı duyulacak” diye yazdı.

Haberin Devamı

AİLE KAVGASI ÇIKTI

Helmut Kohl, 78 yaşındayken kendisinde 34 yaş küçük olan Maike Kohl-Richter ile evlenmişti. İlk eşinden olan iki yetişkin oğlu bu evliliğe karşı çıktı. Oğulları ölümünün ardından babaları için Almanya’da bir devlet töreni yapılmasını isterken üvey anne, Almanya Başbakanı Merkel ile olan soğukluk nedeniyle resmi törene karşı çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!